Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Synthetic Wax

Wosk syntetyczny

Wax, Paraffin Waxes And Hydrocarbon Waxes, Paraffin Wax Fume, Synthetic Hydrocarbon Wax, Polietylen, Carbowax, Acrawax, Stearone, Ozokerite, Ceresin, Synthetic Japan Wax, Synthetic Candelilla Wax, Wosk mineralny

Ogólna nazwa dla wosków węglowodorowych pochodzenia kopalnianego, wosków mineralnych, pochodnych ropy naftowej oraz wszelkich wosków syntetycznych. Są to substancje nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w alkoholach lub olejach.

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów zmiękczający i wygładzający film, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie przed czynnikami zewnętrznymi. Ponadto ma właściwości emulgujące, poprawia konsystencję kosmetyków i utrwala emulsje zapobiegając rozwarstwianiu. Składnik wiążący, zagęszczający i nadający plastycznej konsystencji, wykorzystywany m.in. w produkcji sztyftów do ust, aby zapobiec kruszeniu. Składnik stosowany także jako alternatywa dla naturalnych wosków zwierzęcych i dla osób uczulonych np. na wosk pszczeli. Jest również rozpuszczalnikiem dla substancji rozpuszczalnych w tłuszczach oraz ma właściwości maskujące, niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku.

Substancja syntetyczna

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Rozpuszczalnik

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Substancja maskująca

Zagęstnik

2
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może działać drażniąco na skórę wrażliwą, powodować przesuszenie i świąd skóry, a także nasilać problemy trądzikowe. Składnik niewiadomego pochodzenia.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.