Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Glycolic Acid

Kwas glikolowy

Hydroxyacetic Acid, Hydroxyethanoic Acid, Ac. glycolique

Kwas hydroksyoctowy, jest najprostszym kwasem z grupy AHA o najniższej masie cząsteczkowej. Jest bezbarwnym, bezwonnym, higroskopijnym ciałem stałym, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Otrzymuje się go w katalitycznej reakcji formaldehydu z gazem syntezowym. Można go także wyizolować ze źródeł naturalnych, takich jak trzcina cukrowa, burak cukrowy, ananas, kantalupa czy winorośl. Najbardziej aktywnie działa w roztworach o niskim pH 2,5-4. W tradycyjnych kosmetykach jego stężenie wynosi z reguły od 5-10%, wyższe stężenia od 15-30% znajdują się w preparatach dla gabinetów kosmetycznych i specjalistycznych, a najwyższe od 30-70% znajdują zastosowanie w gabinetach lekarskich, gdzie stosuje się je w formie peelingów medycznych pod nadzorem specjalisty, aby zapobiec poparzeniu skóry. Nie zaleca się stosować w warunkach domowych stężenia wyższego, niż 10-15%.

Składnik bardzo łatwo i głęboko penetruje skórę. W stężeniu 10-20% wykazuje działanie złuszczające, przyspiesza proces odnowy komórkowej, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, przez co wzrasta jej nawilżenie i napięcie, opóźnia proces starzenia. Wygładza zmarszczki, wyrównuje koloryt, pomaga w likwidowaniu zapalenia mieszkowego, zmniejsza problemy trądzikowe, łojotok i przebarwienia oraz drobne blizny. Długotrwałe stosowanie (nie dłuższe, niż 6 miesięcy) działa bardzo korzystnie na skórę właściwą, prowadząc do zwiększenia jej grubości o ok. 25%. Mechanizm odbudowy skóry jest związany ze stymulacją fibroblastów do produkcji kolagenu i mukopolisacharydów. Wysokie stężenia stosuje się w przypadku skór bardzo problematycznych, np z głębokimi bliznami i zmarszczkami czy rozstępami.

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja aktywna

Substancja keratolityczna

Substancja nawilżająca

Substancja pomocnicza

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

2
słabsze działanie silne działanie

Stosując produkty z tym składnikiem w stężeniu powyżej 6% należy zapoznać się z instrukcją producenta lub skonsultować ze specjalistą, omijać okolice oczu oraz bezwzględnie zabezpieczać skórę przed słońcem filtrami o wysokim faktorze i w żadnym razie nie korzystać z solarium. Składnika nie należy aplikować na okolice oczu, może uszkodzić wzrok, a po połknięciu staje się toksyczny. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.