Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Macadamia Ternifolia Seed Oil

Olej z orzechów makadamii

Macadamia Oil, Macadamia Nut Oil, Macadamia Seed Oil, Macadamia Ternifolia Oil, Macadamia Ternifolia Nut Oil, Macadamia Ternifolia Glycerides, Macadamia Fat, Huile De Macadamia

Macadamia Ternifolia jest jednym z 10 gatunków drzew z rodziny srebrnikowatych. Olej pozyskuje się metodą tłoczenia nasion, czyli jego orzechów. Ma żółty kolor, lekko orzechowy zapach i jest dość rzadki i klarowny. Dobrze się wchłania, nadając powierzchniom delikatny blask. Zawiera ok. 60% kwasu oleinowego, 20% kwasu palmitynowego i do 10% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Jest olejem nieschnącym, dość trwałym, nie wymaga przechowywania w lodówce, należy go jednakże chronić przed światłem, w temp. pokojowej zachowuje świeżość przez ok. 6-8 miesięcy, w lodówce nawet rok. Może być nakładany bezpośrednio na skórę.

W kosmetyce składnik ceniony jest za działanie uelastyczniające skórę, dlatego dobrze sprawdza się w mieszankach olejowych do masażu ciała, a także w produktach dla kobiet w ciąży, jako substancja bazowa oraz w kosmetykach do twarzy i ciała dla skóry dojrzałej, spłyca zmarszczki, zapobiega powstawaniu nowych, zapobiega powstawaniu rozstępów, sprzyja walce z nimi, a także z cellulitem. Jako jeden z niewielu olejów, oprócz właściwości natłuszczających, ma również silne i głębokie działanie nawilżające. Polecany do suchej, łuszczącej się, wrażliwej skóry, łamliwych, kruchych włosów, nabłyszcza je, zmiękcza i wygładza. Olej dobrze się wmasowuje i szybko poprawia wygląd skóry oraz jej kondycję, wyrównuje i nadaje zdrowy połysk, elastyczność, delikatność oraz komfort odżywienia.

Substancja roślinna

Emolient

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej

Substancja aktywna

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

3
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Nie jest zalecany do skóry twarzy tłustej i trądzikowej w dużych stężeniach ze względu na ryzyko nasilania problemów trądzikowych. W małych, do 5% wykazuje jednakże korzystny wpływ, pomaga goić wypryski, odżywia skórę i reguluje wydzielanie sebum.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.