Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Zinc sulfate

Siarczan cynku

Sulfuric Acid Zinc Salt, Zinc Salt Sulfuric Acid, Zinc Sulphate, Bonazen, Bufpto Zinc Sulfate, Sulfate De Zinc, Zincum Sulfuricum

Nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowego i cynku. Pierwiastek śladowy. Ma postać białych, bezzapachowych kryształów, rozpuszczalnych w wodzie. Siarczan cynku pozyskuje się w reakcji kwasu siarkowego z cynkiem metalicznym, jego tlenkiem lub solami lotnych kwasów.

Składnik pełni częściowo funkcję konserwantu, działa bakteriobójczo- biocyd, antymikrobowo, dezynfekująco, a także usuwa i zapobiega osadom, np płytce nazębnej. Stosowany m.in. w produktach do higieny jamy ustnej. Jest substancją przeciwzapalną, przyspiesza gojenie ran. Stosowany w kosmetykach antyseptycznych, np przeciwtrądzikowych, przeciwodparzeniowych, a także w maściach np. leczących zajady, wykwity wirusowe przy ospie, opryszczce i inne. Jest substancją leczącą z chorób powodowanych niedoborami cynku w organizmie. Ma także właściwości przeciwzbrylające.

Substancja półsyntetyczna

Konserwant

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antymikrobowa

Substancja antyosadowa

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja lecznicza

Substancja odżywcza

Substancja pomocnicza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciw próchnicza

Substancja ściągająca

Substancja przeciwzbrylająca

1
słabsze działanie silne działanie

Substancja jest toksyczna w dużych dawkach dla środowiska naturalnego i wszystkich organizmów żywych, dlatego jej zastosowanie, także w kosmetyce jest ograniczone w zakresie stężeń.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.