Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Sorbitan Isostearate

Izostearynian sorbitolu

Anhydrosorbitol Monoisostearate, Monoisooctadecanoate Sorbitan, Sorbitan Monoisostearate

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna różnego pochodzenia, ester sorbitolu i kwasu izostearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego syntetyzowanego poprzez przyłączenie katalizatora (tlenku węgla z wodorem). Częściowo rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie i tłuszczach. Substancja lipofilowa, niestabilna w pH zasadowym.

Składnik stosowany do produkcji głównie emulsji myjących typu O/W, kremów, balsamów, mleczek oczyszczających. Zapobiega rozwarstwianiu gotowego produktu, gasi pianę i łagodzi potencjalnie drażniące działanie anionowych detergentów. Ma także delikatne właściwości myjące i poprawia konsystencję, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku. Jest składnikiem wspomagającym inne detergenty, zastosowany w kosmetykach jako samodzielny detergent może być za słaby w celu zmycia ewentualnych tłustych osadów z nałożonych wcześniej na skórę kosmetyków oraz wydzielonego sebum.

Substancja półsyntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Stabilizator emulsji

Stabilizator piany

Substancja powierzchniowo czynna

1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.