Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Calendula Offi­ci­na­lis Flower Ex­tract

Wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego

Pot Marigold Flower Extract, Common Marigold Flower Extract

Nagietek lekarski jest gatunkiem rośliny jednorocznej, należącej do rodziny astrowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z Iranu i obszaru śródziemnomorskiego. Uprawiany w Polsce czasem dziczeje. Wyciąg pozyskuje się z korzeni i liści, lecz najczęściej z żółto-pomarańczowych kwiatów, zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, salicylany, karotenoidy, związki trójterpenowe (saponzydy): arnidiol i faradiol; śluzy, związki żywicowe, gorycze, kwas jabłkowy, jest źródłem olejku eterycznego. Jego podstawowe związki są nierozpuszczalne w wodzie, więc do roztworów stosuje się alkohole i tłuszcze.

Nagietek znany jest z właściwości gojących, łagodzących i antyseptycznych. Wykazuje działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie infiltracji leukocytów, łagodzi oparzenia, odmrożenia, wypryski, liszaj, stłuczenia, obrzęki po ukąszeniach owadów, przyspiesza proces ziarninowania, bliznowacenia i gojenia ran. Ma właściwości przeciwpierwotniakowe, przeciwgrzybicze i antybiotyczne, działa ściągająco i oczyszcza skórę, chroni przed podrażnieniami, stymuluje proces odnowy i przeciwdziała nadmiernemu złuszczaniu się naskórka, pielęgnuje skórę szorstką, popękaną i zniszczoną. Bardzo często spotykany w kosmetykach dziecięcych. Leczy otarcia, łagodzi wysypki alergiczne, świąd i zapobiega pieluszkowemu zapaleniu skóry. Nadaje zapach i neutralizuje niepożądane zapachy w kosmetyku.

Substancja roślinna

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja ściągająca

Substancja zapachowa

Substancja zmiękczająca

Substancja maskująca

2
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

W dużych stężeniach i często stosowany może nasilać trądzik, powodować wypryski i zaskórniki. Osoby uczulone na salicylany powinny wykonywać każdorazowo przed użyciem nowego produktu z tym składnikiem próbę uczuleniową.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.