Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Capryloyl Glycine

Lipoglicyna

Caprylylglycine, N-(1-Oxooctyl)-Glycine, N-Octanoyl-Glycine

Substancja powstała wskutek kombinacji aminokwasu- glicyny z chlorkiem kwasu kaprylowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w podgrzanych tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie. Ma lekko kwaśny odczyn. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 2%.

Składnik wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwtrądzikowe oraz przeciwłupieżowe. Ma właściwości złuszczające i regulujące pracę gruczołów łojowych. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo i łagodzi świąd skóry. Stymuluje syntezę kolagenu w skórze, poprawia napięcie i nawilżenie. Ma zastosowanie także w preparatach myjących, jako czynnik emulgujący i poprawiający właściwości aplikacyjne. Jest również lekkim emolientem, zapobiega odparowywaniu wody z naskórka oraz włosów, tym samym zapobiega przesuszeniom. Stosowany w kosmetykach Anty-Age, przeciwtrądzikowych i do cery tłustej, a także z łojotokowym zapaleniem skóry oraz w szamponach przeciwłupieżowych i preparatach na łuszczycę.

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja konsystencjotwórcza

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja keratolityczna

Substancja ochronna

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.