Klub Recenzentki Kody rabatowe Konkursy i testy
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cetyl Ricinoleate

Rycynooleinian cetylu

Hexadecyl Ester Ricinoleic Acid

Substancja pozyskiwana z estru alkoholu cetylowego- alkoholu tłuszczowego pozyskiwanego z roślinnego lub zwierzęcego kwasu palmitynowego lub z ropy naftowej, oraz kwasu rycynolowego- kwasu tłuszczowego pozyskiwanego z oleju rycynowego. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Ma konsystencję woskowej pasty.

Emolient suchy. Ma właściwości lekko natłuszczające, odżywcze, lecz na skórze i włosach pozostawia dość lekką i nietłustą w odczuciu warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci. Wykazuje także delikatne działanie nawilżające i zmiękczające. Pełni również funkcję stabilizatora emulsji, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsyjnych. Zastosowanie znajduje w różnego rodzaju kosmetykach, zarówno do makijażu, oczyszczania jak i pielęgnacji skóry i włosów, w produkcji pomadek, szminek i błyszczyków, nawilżaczy do twarzy i ciała, kosmetyków przeciwzmarszczkowych, filtrów przeciwsłonecznych, kremów i mleczek myjących oraz maseczek.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Substancja kondycjonująca

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja zmiękczająca

1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.