Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Retinol

Witamina A, Retinol, Akseroftol

Retinolum, Vitamin A, Dry Formed Vitamin A, All-Trans-Retinol, All-Trans-Vitamin A Alcohol, Alphalin, Hydrogenated Retinol,

Organiczny związek chemiczny, alkohol, pochodna β-karotenu, zaliczany do grupy karotenoidów, wraz z innymi retinoidami spełnia rolę witaminy A, jest jej podstawową formą i w komórkach skóry ulega przemianie w kwas retinowy. Ma postać żółtych kryształów rozpuszczalnych w tłuszczach lub etanolu, nierozpuszczalnych w wodzie. Może być pozyskiwany z roślin lub syntetycznie, bardzo często jest pozyskiwany z tłuszczy zwierzęcych. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: do 1%.

Retinol zaliczany jest do witamin młodości, jest bardzo skuteczną formą witaminy A, jest najlepiej poznanym składnikiem przeciwzmarszczkowym i jednym z najskuteczniejszych. Ma zdolność przenikania w głąb skóry, zapobiega starzeniu się skóry, działa prewencyjnie, ma także działanie cofające efekty starzenia, odmładzające. Jest niezbędny do prawidłowego formowania się i regulowania wzrostu komórek skóry. Zastosowanie znajduje w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, ujędrniających, uelastyczniających, z defektami, np bliznami posłonecznymi, potrądzikowymi, pourazowymi, rozstępami, przebarwieniami różnego pochodzenia, a także przy nadmiernym łojotoku i rozszerzonych porach. Może usunąć nawet głębokie przebarwienia i blizny. Ma działanie złuszczające i zmniejszające nadmierne rogowacenie skóry, wygładza, poprawia sprężystość i koloryt, likwiduje przebarwienia. Usuwa obumarłe, zniszczone warstwy naskórka i odsłania młodszą skórę o ładnym, zdrowym wyglądzie i nieprzeciętnej gładkości. Ponadto stymuluje syntezę białek w skórze, kolagenu, elastyny, a także kwasu hialuronowego, z dłuższym okresem stosowania poprawia nawilżenie, ukrwienie, wzmocnienie, oraz pogrubienie skóry, znikają drobne zmarszczki i zwiotczenie skóry, poprawia się owal twarzy. Ma także działanie przeciwzapalne i zmniejszające wydzielanie sebum, jest substancją leczniczą w przypadku trądziku i przyspiesza regenerację skóry. Zapobiega powstawaniu zaskórników i wyprysków, jest silnym antyoksydantem. Pomocny także w usuwaniu cieni pod oczami.

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja aktywna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja keratolityczna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

4
słabsze działanie silne działanie

Substancja silnie drażniąca. Przy stosowaniu produktów z tym składnikiem, zalecane jest stopniowe przyzwyczajanie skóry, nakładanie preparatu w odpowiednich odstępach czasowych rozpoczynając od najniższych stężeń. Początkowo możliwe jest przesuszenie skóry. Składnik bezwzględnie zabroniony kobietom w ciąży, planującym ciążę w niedługim czasie, karmiącym piersią oraz dzieciom (Istnieje wysokie ryzyko wystąpienia wad wrodzonych i chorób płodu). Podczas stosowania kosmetyków z retinolem, a także kilka tygodni po odstawieniu konieczna jest najwyższa ochrona przeciwsłoneczna, filtry ochronne o najwyższych faktorach oraz unikanie słońca i solarium. Substancja może być silnie toksyczna po połknięciu. Może być także rakotwórcza, należy więc zastosować się zawsze do wszystkich wytycznych producenta dotyczących danego kosmetyku.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.