Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cera Carnauba

Wosk karnauba, Wosk kopernicjowy, Wosk brazylijski

Carnauba, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Carnauba Wax, Copernicia Cerifera Wax, Copernicia Cerifera Cera, Brazil Wax

Naturalny wosk pozyskiwany z żywicy kopernicji, palmy rosnącej w Brazylii. Wydziela się w postaci drobnych łusek z liści palmowych. Ma barwę od jasnozielonej do brunatnoszarej, a po oczyszczeniu żółtawą lub białą i charakterystyczny zapach. Składnik rozpuszczalny w benzenie, benzynie oraz wrzącym eterze i alkoholu. Jest najtwardszym woskiem naturalnym. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 5-10%.

Składnik stosowany w usuwaniu niepożądanego owłosienia metodą wyrywania, a także służący do wyrobu wszelkich kosmetyków, kremów, maseł, emulsji, balsamów, odżywek do włosów, pomadek, kredek, tuszy do rzęs. Jest naturalnym emulgatorem, zagęstnikiem i regulatorem lepkości. Nadaje skórze i włosom połysk i elastyczność, działa także odżywczo. Jest emolientem półtłustym. Tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczający, wygładzający i zmiękczający film ochronny, który zapobiega odparowywaniu wody i chroni powierzchnie przed niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi- wiatrem, mrozem, klimatyzowanymi pomieszczeniami. Składnik wykorzystywany jest także w produkcji kosmetyków wodoodpornych, np emulsji do opalania i kosmetyków do makijażu oraz do produkcji świec. Jest również składnikiem alternatywnym roślinnego pochodzenia dla wosku pszczelego i o większej wydajności.

Substancja roślinna

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Depilator

2
słabsze działanie silne działanie

Składnik w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.