Polecamy: Zostań Twarzą Kinder Bueno 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cucurbita Pepo Seed Oil

Olej z nasion pestek dyni

CUCURBITA PEPO (PUMPKIN) SEED OIL, OIL OF PUMPKIN SEED, PUMPKIN SEED OIL, PUMPKIN SEED OILS

Olej z nasion dyni zwykłej. Zawiera kwas linolowy i olejowy, witaminy: A, C i D, bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk, kwas palmitynowy. Olej ten otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno wyłuskanych pestek dyni i oczyszczany w procesie sedymentacji. Tłoczone na zimno pestki dają ciemnozielono-brązowy olej o orzechowym intensywnym charakterystycznym zapachu. Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać!

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Olej z pestek dyni zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), witaminy i mikroelementy. Może być przy każdym typie skóry. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Polecany jest dla skóry naczynkowej ze względu na zawartość naturalnych witamin (szczególnie C, K, A, E) a także dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej. Dla cery dojrzałej w celu wygładzenia zmarszczek. Olej ma działanie uelastyczniające, zapobiega powstawaniu rozstępów (regularne masaże skóry). Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie rozjaśniające blizny i przebarwienia. Działa także oczyszczająco.

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Emolient

Substancja aktywna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja wygładzająca

Ze względu na ciemno-zielony kolor tego oleju a co za tym idzie możliwość farbowania skóry i ubrania stosuje się go w kosmetykach w ilości 10-20%.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.