Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Sesamum Indicum Oil

Olej sezamowy

Gingilli Oil, Sesame Oil, Sesame Seed Oil, Sesamum Indicum Seed Oil, Sesamum Indicum (Sesame) Oil, Sesami Oleum, Sesamura Indian Seed Oil, Sesamum Indicum (Til) Oil, Til Oil, Sesamol, Sesame Fat, Sesame Glicerides

Olej tłoczony na zimno poprzez miażdżenie i wyciskanie nasion sezamu indyjskiego, gatunku jednorocznej rośliny oleistej z rodziny połapkowatych (sezamowatych). Nasiona zawierają ok. 50% tłuszczu, składa się on głównie z 39-47% kwasu linolowego, 37-42% oleinowego, 8-11% palmitynowego, a także przeciwutleniaczy: Witaminy E, sezaminy i sezamoliny. Ma żółte lub ciemnopomarańczowe zabarwienie i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Stanowi także naturalny filtr przeciwsłoneczny o faktorze ok. 4. Jest olejem z grupy półschnących. Wykazuje średnią trwałość, przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez ok. 6 miesięcy. Nie należy go podgrzewać do temp. powyżej 70*C.

Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Dość wolno się wchłania w skórę, długo działa na jej powierzchni, dlatego jest wykorzystywany w olejkach do demakijażu, ma średnio lekką, płynną konsystencję. Wykazuje działanie lekko rozgrzewające, a także przeciwzmarszczkowe, poprawiające elastyczność i wygładzenie skóry i włosów oraz łagodzące podrażnienia, zaczerwienienia i przyspieszające regenerację. Jest emolientem o silnych właściwościach okluzyjnych, tworzy na skórze i włosach dość wyraźną, nabłyszczającą i odżywczą, lecz niezbyt ciężką warstwę. Zastosowanie znajduje w wielu kosmetykach do wszystkich typów skóry oraz włosów. Wykorzystywany w produkcji mieszanek olejowych i maseł do masażu ciała, olejków, szamponów i odżywek do włosów, olejków, maseczek i kremów do twarzy i na okolice oczu, dodaje blasku. W kosmetykach do higieny osobistej i dezodorantach działa antybakteryjnie i powstrzymuje brzydkie zapachy.

Substancja roślinna

Substancja dezodorująca

Emolient

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja wygładzająca

2
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Składnik nie jest zalecany do stosowania na świeże, czynne lub przewlekłe zmiany zapalne skóry oraz neurodermitis.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.