Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Elaeis Guineensis Oil

Olej palmowy

Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil, Palm (Elaeis Guineensis) Oil, Palm Kernel Oil, Palm Seed Oil, Palm Oil, Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Glycerides, Oleum Elaeis Guineensis, Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Butter

Tłuszcz z palmy olejowej (olejowca gwinejskiego), gatunku rośliny tropikalnej z rodziny arekowatych pochodzącej z Afryki i Madagaskaru, uprawianej także w Azji i Ameryce Płd. i Śr. Olej może być pozyskiwany z pnia, nasion lub miąższu owoców palmy. Nasiona są najbardziej oleiste, zawierają ok. 70% tłuszczu. Olej ma czerwonawe lub żółtawe zabarwienie za sprawą dużej zawartości karotenów i jest bardzo barwiący, a po procesie rafinacji białe lub biało-żółte, ma delikatny zapach i w temperaturze do 25*C konsystencję stałą. Zawiera 48,2% kwasu laurynowego, 16,2% mirystynowego, 15,3% oleinowego, 8,4% palmitynowego, 3,4% kaprynowego, 3,3% kaprylowego, 2,5% stearynowego, 2,3% linolowego, a także koenzym Q10 i witaminy A i E. Jest olejem z grupy nieschnących. Cechuje go wyjątkowa trwałość na utlenianie. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 2 lata, może być podgrzewany, a forma rafinowana wytrzymuje bardzo wysokie temperatury.

Składnik polecany przede wszystkim do skóry suchej, bardzo suchej, a także dojrzałej. Ze względu na dużą zawartość beta-karotenu nierafinowany olej palmowy nie jest polecany do bezpośredniego nakładania na skórę, ponieważ silnie barwi na pomarańczowy lub żółty kolor. Rafinowany jest z kolei mniej odżywczy. Składnik wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, zapobiega starzeniu skóry, poprawia elastyczność, zmiękcza i wygładza. Jest bardzo tłustym emolientem, skutecznie chroni skórę przed przesuszeniem i czynnikami zewnętrznymi. Tworzy na skórze mocno odżywczy, nabłyszczający film i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, zwłaszcza roślinnych mydeł i smarowideł do twarzy i ciała.

Substancja roślinna

Emolient

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja zmiękczająca

5
słabsze działanie silne działanie

Olej silnie komedogenny, niepolecany skórze tłustej i trądzikowej. Plantacje palmy olejowej dla pozyskiwania oleju palmowego zakłada się w niektórych krajach na obszarach celowo karczowanych, uprawy tej palmy mają destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne, florę i faunę lasów deszczowych. W krajach takich jak Borneo, Malezja, Indonezja są już zagrożone zagładą.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.