{{ product.product_name }}
{{ product.product_polish_name }}
Alkaloid purynowy, metyloksantynowy pozyskiwany głównie w ziaren kakao. Występuje w roślinach przeważnie obok kofeiny i teofiliny, np. w herbacie i yerba mate, ziarnach kawy, orzeszkach kola, nasionach guarany. Substancja ma postać krystalicznego proszku, jest słabo rozpuszczalna w wodzie i etanolu, umiarkowanie rozpuszczalna w roztworach zasadowych, dobrze rozpuszczalna w chloroformie i eterze.
Składnik przyspiesza lipolizę i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, działa wyszczuplająco, detoksykująco i przeciwobrzękowo. Ma również właściwości nawilżające, poprawia sprężystość i elastyczność skóry. Usprawnia drenaż, pobudza mikrokrążenie skórne. Dobrze wpływa na zwiotczałą skórę, spotykany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, antycellulitowych i spowalniających łysienie. Ma także działanie maskujące, neutralizuje niepożądane zapachy w kosmetyku.
Substancja roślinna
Humektant
Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia
Przeciwutleniacz, antyoksydant
Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej
Substancja aktywna
Substancja nawilżająca
Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów
Substancja przeciwzmarszczkowa
Substancja wygładzająca
Substancja maskująca
Nie wiadomo
Tak
Nie
Teobromina nie jest wskazana w dużych stężeniach w kosmetykach do ciała dla kobiet w ciąży. Substancja drażniąca dla oczu. Substancja trująca dla niektórych gatunków zwierząt, między innymi dla psów, kotów i koni.
{{ product.product_polish_name }}