Mazurek czekoladowy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Mazurek czekoladowy

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z połową masła, dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 min. Schłodzone rozwałkować na placek grubości 2 cm, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie, brzegi podnieść na 2–3 cm. Piec w gorącym piekarniku (180ºC) ok. 20 min.

Polewa: mleko, cukier, drugą część masła i pokruszoną czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia. Dosypać przesiane przez sito mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Udekorować według uznania.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe