Mazurek orzechowy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Mazurek orzechowy

Składniki:

Przygotowanie:

15 dag masła i cukier utrzeć do białości, dodać żółtka, drobno posiekane orzechy (20 dag), cukier waniliowy i posiekane, obrane ze skórki migdały. Wymieszać, dodać mąkę i ubite na sztywno białka. Wyłożyć do dwóch kwadratowych foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 min.

Orzechy (10 dag) podgrzać na patelni i zemleć. W rondelku zalać śmietanką i podgrzać, dodać 10 dag masła. Do gorącej masy orzechowej dodawać po jednym żółtku i ucierać z cukrem pudrem. Kiedy zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i ostudzić. Kwadraty ciasta posmarować masą i ułożyć jeden na drugim. Wierzch posmarować masą lub polukrować, udekorować wg uznania.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe