Lody bananowe

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-10-29
  • Lody bananowe

Składniki:

  • banan [3 szt.]
  • jajka [2 szt.]
  • cukier [5 łyżek]
  • rum [4 łyżki] (lub koniak)

Przygotowanie:

Banany umyć, osuszyć, obrać ze skórki, końce odkroić i odrzucić. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem i szybko ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru. Zagrzać rum (koniak), gorący wlać do ubitych żółtek i ubijać masę na małym ogniu i płytce ochronnej, dopóki nie zgęstnieje, odstawić. Banany pokroić, trochę odłożyć do dekoracji, a pozostałe kawałki zmiksować z masą żółtkową. Z białek ubić sztywną pianę i ubijać dalej z dodawanym stopniowo pozostałym cukrem, aż piana stanie się lśniąca i elastyczna. Wymieszać ją wtedy z masą bananową, włożyć do pojemnika, zamknąć, wstawić do zamrażarki. Po upływie 30 min wyjąć, ubić trzepaczką i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 1 godz. Jeżeli po tym czasie lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania. Podawać udekorowane odłożonymi kawałkami bananów.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • vril, 2009-12-23 11:21:03
    vril
    3
    Robilam dokladnie takie same! Najlepiej uzyc dojrzalych bananow (zadnych zielopuchow) i cukru pudru, a zoltka ubijac na parze (w misce postawionej na garnku z lekko gotujaca sie woda - wazne by miska z zoltkami nie dotykala wody!). Zamiast rumu (ja nie lubie) mozna uzyc likieru kokosowego lub cytrynowki.
  • gabka9, 2010-02-22 22:09:38
    gabka9
    2
    A więc zrobiłam....i wyszły przepyszne! Jedyne uwagi to te o których pisała vril, raczej cukier puder się nadaje i banany muszą być dobrze dojrzałe, bo moje były takie niezbyt, przez co lody były odrobinę cierpkie.

    Fantastycznie smakują w własnoręcznie zrobioną polewą z czekolady (kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuścić z niewielką ilością mleka i dodać trochę cukru) najlepiej jeszcze gorącą i do tego kleks bitej śmietany Rodzinka była zachwycona.

    Jeżeli macie czas to polecam zrobienie takich lodów, bo te sklepowe nie dorastają im do pięt.
  • lamadeleine, 2014-07-19 14:21:55
    lamadeleine
    Z polewą z ciepłą gorzką czekoladą są pycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe