Czerwone zmieniaki

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czerwone zmieniaki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czerwone zmieniaki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Czerwone zmieniaki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Czerwone zmieniaki

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, gotować ok. 5-6min, aż lekko zmiękną.

Do miski dodać oliwę i wodę, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, dodać przyprawy.

Ziemniaki odcedzić i przełożyć do miski z przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do 190/200 stopni.
Ziemniaki przełożyć na blaszkę, piec około 40/45min.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • lentilka, 2010-01-14 17:33:41
    lentilka
    Paprykę dodajemy według własnych upodobań, jeżeli ziemniaki mają być ostre dodajemy tylko ostrą paprykę jeżeli słodkie tylko słodką.
    Ja dodaje pół na pół ostrą i słodką.
    Komentarz
  • mademoiselle karmel, 2010-02-08 19:16:49
    mademoiselle karmel
    4
    jestem wielką fanką ziemniaczanych przysmaków a w szczególności tych pieczonych ;D
    to danie zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem zachwycona. szybko, łatwo i przyjemnie. z sosem czosnkowym... palce lizać! ;]
    a kalorie... się spali xD
  • Nenah, 2010-02-08 21:14:07
    Nenah
    Ziemniaczki wyglądają smakowicie, świetne jako dodatek do mięs, zamiast tradycyjnych kartofelków, albo jako samodzielny posiłek. Muszę koniecznie wypróbować
    Komentarz
  • uparta Marti, 2010-02-12 16:32:43
    uparta Marti
    3
    zrobiłam dziś dałam trochę więcej przypraw bo lubie przyprawione. no i o wiele więcej oliwy bo wg było za mało do wymieszania ziemniaków. Zjadłam z sosem czosnkowym.
  • fieruska, 2010-03-07 15:12:54
    fieruska
    1
    czesto robie te ziemniaki tylko kroje w plasterki ,dodaje czosnek ,ziola prowasnalskie ,pieprz i sol sa bardzo dobre zawsze to cos innego niz tradycyjne jedyny mankament to pewnie to ze maja sporo kalori
  • kropka75, 2010-03-09 13:48:11
    kropka75
    Mniam mniam.
    Urocze zdjęcie i fajny przepis na ciekawy smak i ziemniaki inaczej. Jedyne co mnie boli to sztuczny czosnek.

    Muszę spróbować z papryką na ostro. Uwielbiam pikantne ziemniaki. Sama zwykle robię z dużą ilością pieprzu, ale czas na zmianę i wersję czerwoną.
    Na pewno będzie to mój smak.
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-09 13:56:21
    miskowa
    0
    robię dziś na obiad, na pewno wyjdą pyszne. Pieczone ziemniaki robiłam nie raz, ale nie z papryką. Do tego surówka z sosen czosnkowym, palce lizać
  • koszatniczka320, 2010-03-26 16:54:29
    koszatniczka320
    ziemniaki ze zdjęcia raczej nie są pokrojone w ćwiartki jak zakłada przepis.. ale prezentują się wyśmienicie, dziś mam zamiar je wypróbowac
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-28 03:14:51
    koszatniczka320
    3
    no i zrobiłam, ilość oliwy i wody jest zdecydowanie za mała, po dodaniu przypraw i ziół nie da się tego rozprowadzić na ziemniakach bo jest mega gęste... ;/
    Swoje ziemniaki zapiekałam o wiele krócej bo widziałam jak się rozpadały gdy je chciałam troche przemieszac...

    i to w sumie jedyne minusy, podpiekałam je na drugi dzień na grillu z pieczarkami i cebulką (zostało mi z jakiegoś farszu) i było jeszcze lepsze, robiłam wersję ostrą ;]
  • Rossi, 2010-04-19 15:33:16
    Rossi
    2
    Do tego polecam "pałeczki" z kurczaka i razem z ziemniaczkami do piekarnika (oczywiście je też doprawić, bądź wymieszać razem z ziemniakami w tej mieszance)
    Pyszny szybki obiad
  • Sensuel, 2010-05-19 18:37:38
    Sensuel
    2
    Dzisiaj były na obidek.Co prawda inacej przyprawione niż Ty proponujesz,ale wyszły super i często będą gościć na naszym stole
  • vild, 2010-05-23 18:23:41
    vild
    2
    Robilam dzisiaj na obiadek i wyszly rewelacyjnie!
  • brzydula_81, 2010-06-12 11:54:46
    brzydula_81
    1
    bardzo ciekawy przepis. Wymaga jednak troche czasu, ale efekt jest wystarczajacą rekompensatą. Mozna wyczarowac mnostwo smacznych kombinacji- moim zdaniem bedą idealne z grillowanym kurczakiem, albo w salatce z duzą iloscią warzyw.
  • Sensuel, 2010-06-12 15:42:56
    Sensuel
    Oceniałam już,ale nie mogę sie oprzeć i napiszę,że te ziemniaki często goszcza na naszym stole,bo są rewelacja .Dałabym kolejne 5* gwiazdek :P
    Komentarz
  • lwia paszcza, 2010-06-12 17:08:30
    lwia paszcza
    Przepis całkiem ciekawy, na pewno wypróbuję
    Komentarz
  • lentilka, 2010-06-12 22:34:05
    lentilka
    Sensuel - bardzo Ci dziękuję
    Ja dziś robiłam na obiad ziemniaki na zielono z pesto i z dużą ilością czosnku.
    Postaram się dodać ten przepis w tym tyg
    Komentarz
  • bojuwka1, 2010-06-30 16:48:45
    bojuwka1
    1
    przepyszne
  • AnijaaT, 2010-09-24 14:34:45
    AnijaaT
    -1
    Koniecznie spróbuję, myślę, że to idealne danie dla studentów - proste, tanie i sycące Wiadomo, że długo się piecze, ale w tym czasie można usmażyć do tego mięsko lub zrobić surówkę. Na pewno spróbuję.
  • Ana_P, 2010-10-22 21:02:28
    Ana_P
    -1
    Pyszne! Lubię popijać kefirem
  • gsk, 2010-11-19 13:53:54
    gsk
    1
    Też dałam więcej oliwy i nie mieszałam z wodą żeby bardziej chrupiące były. Trzymałam tak na oko w piekarniku ale na pewno więcej niż 40 minut i wyszły mi bardziej przypieczone, z twardą, chrupiącą skorupką
  • Susanna, 2011-02-07 07:49:40
    Susanna
    0
    Bardzo Ci dziękuję za ten przepis Skorzystałam z pomysłu na czerwoną marynatę i ziemniaczki wyszły przepyszne! Zmieniłam jedynie to, ze ugotowałam ziemniaki , wymieszałam z marynata i podsmażyłam na teflonowej patelni (bez tłuszczu). Danie było gotowe szybciej (wszystko przez wygłodniałego męża). A druga wariacja była z boczkiem i cebulką - najpierw podsmażyłam boczuś i cebulkę, przełożyłam do osobnego naczynia. Potem ugotowałam ziemniaki, zmieszałam z marynatą i podsmażyłam na gorącej patelni. Dodałam boczek i cebulkę. Pyyyycha!
  • Carrolyn, 2011-04-17 12:32:11
    Carrolyn
    1
    wczoraj zrobiłam je na obiad i mogę powiedzieć tylko jedno - REWELACJA!! na pewno będą gościć częściej na moim stole
  • Sensuel, 2011-05-17 16:35:41
    Sensuel
    Zrobiłam dzisiaj ponownie i wg. tych przypraw co napisałaś.Wyszły super! Już wcześniej oceniłam także nie tylko komentarz dam.
    Komentarz
  • paulinka640, 2013-02-27 14:37:20
    paulinka640
    0
    polecam!))))))))))))))) )))))))

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem