Nalewka orzechowa

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Nalewka orzechowa

Składniki:

Przygotowanie:

Orzechy umyc, pokroic w grube plastry, wlozyc razem z rodzynkami do sloja. Zalac spirytusem i wodka, odstawic na 4 tyg. Macerat zlac do gasiorka. Orzechy i rodzynki zasypac cukrem, odstawic na 10 dni. Codziennie mocno potrzasac slojem z orzechami i rodzynkami, zeby cukier dokladnie sie rozpuscil. Zlac powstaly syrop i wlac do maceratu. Orzechy z rodzynkami zalac woda, odstawic na 3 dni, a nastepnie zlac ja do pozostalego maceratu. Dokladnie wymieszac, naczynie zakorkowac, odstawic na 4 miesiace, po czym przefiltrowac przez geste plotno i rozlac do butelek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-15 10:30:12
    zlosliwiec
    Wersję bezcukrową nalewki orzechowej podaje się w niektórych regionach na dolegliwości żołądkowe. Byłem kiedyś tym raczony, Boże chroń nigdy więcej.

    Nie piłem Twojej wersji, chętnie się przymierzę
    Komentarz
  • gaga87, 2010-01-15 11:32:16
    gaga87
    zgadzam się ze Złośliwcem, u mnie w domu dawno temu piło się "Orzecha" na dolegliwości żołądkowe... do przyjemnych rzeczy to nie należało, ale w końcu niejako było to lekarstwo.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe