Nalewka orzechowa

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Nalewka orzechowa

Składniki:

  • orzechy włoskie [30 ] (zielone)
  • rodzynki [20 g]
  • spirytus [200 ]
  • migdały [3 ]
  • cukier [20 ]
  • wódka czysta [1 l]
  • woda [400 ml]

Przygotowanie:

Orzechy umyc, pokroic w grube plastry, wlozyc razem z rodzynkami do sloja. Zalac spirytusem i wodka, odstawic na 4 tyg. Macerat zlac do gasiorka. Orzechy i rodzynki zasypac cukrem, odstawic na 10 dni. Codziennie mocno potrzasac slojem z orzechami i rodzynkami, zeby cukier dokladnie sie rozpuscil. Zlac powstaly syrop i wlac do maceratu. Orzechy z rodzynkami zalac woda, odstawic na 3 dni, a nastepnie zlac ja do pozostalego maceratu. Dokladnie wymieszac, naczynie zakorkowac, odstawic na 4 miesiace, po czym przefiltrowac przez geste plotno i rozlac do butelek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Tarta z kurczakiem, szparagami i pomidorkami

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-15 10:30:12
    zlosliwiec
    Wersję bezcukrową nalewki orzechowej podaje się w niektórych regionach na dolegliwości żołądkowe. Byłem kiedyś tym raczony, Boże chroń nigdy więcej.

    Nie piłem Twojej wersji, chętnie się przymierzę
    Komentarz
  • gaga87, 2010-01-15 11:32:16
    gaga87
    zgadzam się ze Złośliwcem, u mnie w domu dawno temu piło się "Orzecha" na dolegliwości żołądkowe... do przyjemnych rzeczy to nie należało, ale w końcu niejako było to lekarstwo.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką