Nalewka wisniowa

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Nalewka wisniowa

Składniki:

  • cukier [1 kg]
  • spirytus [0.5 l]
  • wiśnie [1.5 kg]

Przygotowanie:

Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie [3/4 z wydrylowac, reszte z pestkami], zasypać cukrem, zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku, znakomicie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 08 - kasza owsiana

Komentarze

  • isabelmm, 2010-04-07 11:38:56
    isabelmm
    0
    Taką samą robi się u mnie w domu, kieliszeczek do odświętnego deseru wskazany Z tymi wisienkami z nalewki może być "problem" czasami po zjedzeniu paru sztuk może zaszumieć w głowie dlatego z dodawaniem ich do ciast trzeba uważać
    Aż sie prosi o zdjęcie, gdyż nalewka ma bardzo piękny kolor i w karafce prezentuje się efektownie.
  • ewelline, 2010-07-30 20:22:54
    ewelline
    -1
    znam przepis i smak jest super! ja takie wiśnie wykorzystywałam do mojego ulubionego tortu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem