Nalewka wisniowa

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Nalewka wisniowa

Składniki:

Przygotowanie:

Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie [3/4 z wydrylowac, reszte z pestkami], zasypać cukrem, zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku, znakomicie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • isabelmm, 2010-04-07 11:38:56
    isabelmm
    0
    Taką samą robi się u mnie w domu, kieliszeczek do odświętnego deseru wskazany Z tymi wisienkami z nalewki może być "problem" czasami po zjedzeniu paru sztuk może zaszumieć w głowie dlatego z dodawaniem ich do ciast trzeba uważać
    Aż sie prosi o zdjęcie, gdyż nalewka ma bardzo piękny kolor i w karafce prezentuje się efektownie.
  • ewelline, 2010-07-30 20:22:54
    ewelline
    -1
    znam przepis i smak jest super! ja takie wiśnie wykorzystywałam do mojego ulubionego tortu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe