Ratafia

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Ratafia

Składniki:

  • maliny [50 dag]
  • morele [50 dag]
  • brzoskwinie [50 dag]
  • renklody [50 dag]
  • porzeczki czarne [50 dag]
  • jagody [50 dag]
  • poziomki [50 dag]
  • cytryna [1 szt.]
  • rodzynki [10 dag]
  • cukier [1.5 kg]
  • spirytus [2 l]
  • wiśnie [50 dag]
  • śliwki [50 dag] (węgierki)
  • gruszki [50 dag]
  • pomarańcze [1 szt.]

Przygotowanie:

Do 10 litrowego sloja wsypywac w miare dojrzewania owoce. Z wisni, moreli, brzoskwin i sliwek usunac pestki, z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem do sloja polac wrzatkiem. rodzynki namoczyc, odcedzic i wrzucic do sloja. Kazda porcje owocow przesypywac 10-15 dkg cukru i dolewac 200ml spirytusu. Macerowac miesiac od wrzucenia ostatniej porcji owocow. Zalewe zlac, owoce odcisnac. Przelac do butelek i odstawic na pol roku.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Sałatka ze słonecznikiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem