Wino śliwkowe

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Wino śliwkowe

Składniki:

  • cukier [6 kg]
  • woda [13 l]
  • drożdże [1 op.] (winne typu portwein)
  • moszcz do wina [10 l] (ze śliwek)

Przygotowanie:

Do moszczu wsypać cukier, dodać drożdże i zostawić na dobę, osłaniając otwór butli gazą. Wlać wode i zatkać rurką fermentacyjną w korku z waty. Kiedy fermentacja ustanie, można ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystej butli.
Śliwki w starej butli jeszcze raz zasypać cukrem, zalać połową wody i pozostawić na miesiąc.
Następnie odcedzić płyn z obu butli, wymieszać, przelać do umytej i wyparzonej butli, a następnie zatkać prawdziwym korkiem. Odstawić na rok.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Jak robić domowe wino?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem