Moja kawa latte

autor: , kategoria: napoje bezalkoholowe , dodano: 2010-01-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja kawa latte

Składniki:

  • kawa [2 łyżeczki]
  • mleko [0.5 szklanki] (tak na oko, zależy w jakiej szklance robimy kawę)

Przygotowanie:

Sekret tej kawy tkwi w przygotowaniu fantastycznie spienionego mleka w niekonwencjonalny sposób, ale zacznijmy od początku:

1. W ekspresie ciśnieniowym zrób espresso do jakiejś filiżanki (albo innego naczynia, najlepiej z dzióbkiem, bo potem łatwo się przelewa), ale takie krótkie, ok. 10-15 sekund, żeby ziarna się nie przepaliły. Kawy ma być mało, ale mocnej :) W razie braku ekspresu może być mocna rozpuszczalna, ale to nie to samo.

2. W tym czasie do wysokiej szklanki wlej mleko, tak mniej więcej do połowy, może trochę mniej i wstaw tą szklankę do mikrofalówki na około 40-50 sekund. Tak żeby mleko było gorące ale nie wykipiało.

3. Czas na gwóźdź programu ;) W takim przedziwnym urządzeniu służącym do parzenia herbaty (zdj. nr 2) będziemy pienić mleko. Pomysł ten może wydawać się dziwny, ale mleko jest fantastycznie skremowane, poważnie!
A więc wlej do tego zaparzacza ok 2-3 cm. mleka i energicznie ruszaj tym tłoczkiem z siatką w górę i w dół, aż mleko 2-3 krotnie zwiększy swoją objętość (nie trwa to długo, dosłownie kilkanaście ruchów). Pozbądź się metalowych części z zaparzacza i włóż skremowane mleko na ok 20 sekund do mikrofali- ma się lekko podgrzać, ale bardzo łatwo kipi, więc nie przesadzaj z czasem.

4. Teraz wystarczy wlać skremowane mleko do wysokiej szklanki ze zwykłym gorącym mlekiem i baaaardzo powoli wlewać kawę- powstają śliczne warstwy :)

5. Górę posypać przyprawą do kawy lub cynamonem lub granulowanym kakao.

6. (Dla wersji wypasionej) Wlać odrobinę miodu pitnego lub adwokatu- obie wersje pyszne :)



WSKAZÓWKI:

- nieważne jakiego używasz mleka, nie musi być tłuste, ja z powodzeniem spieniam mleko 0,5%. Jedyny warunek: musi być ZIMNE (z lodówki). Ciepłe się nie spieni.

- warto na samym początku wlać wrzątek do naczynia w którym robimy espresso, wtedy kawa tak szybko nie wystygnie.

-kombinuj z wszelkimi dodatkami i przyprawami- kardamonem, cynamonem, przyprawą do piernika

- na początku różnie wychodzi z objętością, trzeba samemu znaleźć złoty środek w ilości składników

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • gabka9, 2010-01-14 20:21:20
    gabka9
    Ech, niestety system obciął zdjęcie i kawa nie prezentuje się tak, jak powinna
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-14 22:43:44
    paulina150528
    2
    Gotowa jestem ją zrobić nawet teraz o tak późnej porze Troszkę zachodu z ta kawą jest sądząc po przepisie ale widok i efekt końcowy jest najwidoczniej tego wart. Te warstwy wyglądają tak pięknie, że nie sposób przejść obojętnie obok tej kawy. Brakuje mi jedynie zaparzaczka (ale ja to nadrobię i zapewne jutro zakupie) bo już rano bym się bawiła w robienie „nowej” kawy

    Mam tylko małe pytanie czy to skremowane mleko po podgrzaniu będzie miało taką samą konsystencję jak przed?
  • pysiamn, 2010-01-15 08:10:32
    pysiamn
    1
    Robię podobnie i wierzę że pyszna ...kiedyś też experymentowałam z tym zaparzaczem włascie nadaje się prawie kazdy podobny do tego ze zdjęcia, który defacto jest ot zaparzenai kawy i herbaty ! Jedna uwaga ...niszczy się w ten sposób szybko i cięzko go domyć z resztek mleka....zwłaszcza jak sięzapomni umyć od razu....Dlatego dla fanów takiej kawy polecam spieniacze ręczne dostepne na allegro za 30-50 zł ....efekt jeszcze lepszy, mega latwo się czyszczą ...myją i starczają na lataaaaaaaa

  • gabka9, 2010-01-15 17:05:03
    gabka9
    Paulina- mleko po podgrzaniu jest nawet jeszcze bardziej sztywne, szczególnie, gdy za długo się go potrzyma w mikrofali. Optymalnie jest, jeśli tylko troszkę się podgrzeje. Daj znać jak wyszło

    Pysia- u mnie w domu zaparzacz służy... tylko i wyłącznie do pienienia mleka, więc aż tak wielki problem to to nie jest a przy myciu najlepiej rozkręcić ten tłoczek (bo ma taką nakrętkę) i wszystko ładnie się myje
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-15 17:29:04
    paulina150528
    Nie mogłam się powstrzymać Latte uwielbiam pod każdą postacią i czym prędzej kupiłam ten zaparzacz . Powiem ,że to działa a pobawienie się trochę w przygotowanie kawy opłaca się w 100%. Tylko obawiam się, że uzależnienie mi jeszcze większe grozi
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-25 21:13:02
    dagwoj
    Nie bardzo zrozumiałam: czy mleko wstawiasz do mikrofalówki zanim je spieniasz (pkt. 2 przepisu) ? Bo jeśli tak, to dlaczego ma by zimne z lodówki?
    Komentarz
  • gabka9, 2010-01-25 22:33:48
    gabka9
    nie, najpierw spieniasz zimne mleko (tylko zimne się dobrze pieni, ciepłe nie wychodzi) a potem podgrzewasz w mikrofali
    Komentarz
  • gabka9, 2010-01-27 01:46:52
    gabka9
    Teraz doczytałam, że chodzi o punkt 2...
    No więc mleka używam 2 razy, pierwszą porcję po prostu podgrzewam w szklance-pkt 2 (i tutaj obojętne jest czy mleko ciepłe czy zimne) a kolejną najpierw pienię a potem podgrzewam-pkt 3- w tym przypadku mleko musi być zimne. Na końcu łączę te porcje i wlewam kawę.
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-01-30 23:43:47
    karolcia198506
    Uwielbiam Latte gdy pracowałam w kawiarni każdy dzień zaczynałam od tej kawy ale niestety w domu nie mam ekspresu bo nikt z domowników kawy nie pije. Twój pomysł na wykorzystanie zaparzacza jest świetny powinnaś go opatentowac
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-14 14:19:22
    Sensuel
    Ja też zrobiłam,ale poległam na całości bo nie doczytałam :/ do końca przepisu chyba,a raczej wskazówek i moja wina.Mnie się mleko nie ubiło,a jedynie spieniło w tym urządzeniu,bo dałam gorące.Dlatego oceny nie wystawię,bo byłaby to 1*,ale jutro może zrobię jeszcze raz wg wskazówek i wtedy napiszę
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-15 18:39:13
    Sensuel
    3
    Dzisiaj zrobiłam po raz drugi i tym razem zgodnie z przepisem.Udało się .Kawka wyszła rewelacja i mojemu mężowi bardzo smakowała.Dziekuję za fajny przepis i pomysł z tym ubijaniem pianki.
  • Martilla, 2010-02-17 12:33:29
    Martilla
    1
    Z miodem pitnym rewelacja.
  • AnusiaPn, 2010-02-17 23:27:12
    AnusiaPn
    pięknie się prezentuje na zdjęciu mój brat robi dokładnie tak samo jak ty i jest w tym mistrzem pyszna kawusia!
    Komentarz
  • mooonik, 2010-02-24 12:02:36
    mooonik
    2
    Mimo, że mam w ekspresie dyszę do ubijania piany, postanowiłam wypróbować Twój sposób Pianka wyszła sztywna, mocno kremowa, po prostu idealna! Myślę, ze od tej pory to będzie mój ulubiony sposób na przygotowanie mojej ulubionej kawki
    Co do mycia zaparzacza, wystarczy bezpośrednio po użyciu opłukać pod wodą i później nie ma problemu z domyciem
    Nie posiadam mikrofali, ale na to znalazłam inny sposób- wstawiłam szklankę ze spienionym już mlekiem do garnuszka z wodą i postawiłam na małym gazie
    Dzięki za świetny pomysł jak zrobić pyszna piankę do kawki
  • gabka9, 2010-02-24 16:25:35
    gabka9
    Ja też mam dyszę do ubijania, ale nie dorasta ona do pięt zaparzaczowi :P Często dyszą jedynie zagrzewam tą pierwszą (dolną) partię mleka.
    Komentarz
  • Wafelina :), 2010-03-15 09:09:53
    Wafelina :)
    1
    mmmiodziooooo
  • _Mateusz_, 2010-10-30 13:41:11
    _Mateusz_
    Skremowane mleko
    Ja mleko "skremowałem" mikserem i jest ok Niestety nie zrobiły mi się warstwy [zapomnialem podgrzać skremowanego mleka :P] Na górę dodatkowo dodałem bitą śmietanę (taką z czerwonego kartonika- też ubiłem mikserem ) Super kawka! Dawno takiej nie piłem ) Jednak nie wyszła mi taka, jaką chciałem Ps. Do mleka dodałem cukru :PP
    Komentarz
  • gabka9, 2011-02-25 20:42:14
    gabka9
    Mateusz- może przez ten cukier nie wyszły warstwy- zmienia się wtedy gęstość mleka... no nie wiem

    Wiem że jak mleko jest bardziej gorące od espresso to nie wyjdzie na bank
    Komentarz
  • chilanes, 2011-11-14 10:32:20
    chilanes
    Dla mnie przepis nieużyteczny, nie każdy ma mikrofalę i ekspres. Nie rozumiem wstawiania ubitej piany do mikrofali - jaki sens? W normalnej temp też się nadaje i jest tak samo smaczna.
    Komentarz
  • JOLANTA_JO, 2012-04-13 16:48:36
    JOLANTA_JO
    0
    SUPER WYKONANIE KAWKI POLECAM KAWA JEST BARDZO DOBRA
  • ch_aga, 2012-11-22 16:21:09
    ch_aga
    A ja się nie zgodzę co do mleka; dokładnie chodzi mi o to, że ja spieniam właśnie podgrzane mleko, nie gorące ale ciepłe. Pianka wychodzi bardzo gęsta i długo się trzyma. Co do cukru, ktoś pisał w komentarzu, to warstwy się nie zrobią, jeśli posłodzi się kawę. Słodkie mleko nie ma znaczenia. Zawsze sypię odrobinę cukru do mleka, bo nie lubię gorzkiej kawy.
    Pozdrawiam
    Komentarz
  • LadySith, 2012-11-22 20:07:01
    LadySith
    mi też się zimne nie spienia w takim spieniaczu / zaparzaczu [albo b.szybko opada]. podobno do 60*C ma byc podgrzane najlepiej
    Komentarz
  • mila9, 2015-04-20 19:43:39
    mila9
    Mniami! Na pewno wykorzystam przepis, ale tylko posiłkując się kawą świeżo wypalaną, kupuję taką w sklepie internetowym ŚwieżoWypalana - polecam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe