Tufahije

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-14
  • Tufahije

Składniki:

  • cukier [200 g]
  • orzechy laskowe [20 g] (mielone)
  • migdały [20 g]
  • czereśnie [30 g] (z kompotu)
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • cytryna [1 szt.]
  • banan [2 szt.]
  • jabłka [6 szt.]
  • orzechy włoskie [200 g] (mielone)

Przygotowanie:

Jablka umyc, obrac, wydrazyc srodki uwazajac aby pozostaly w calosci. Gotowac je w slodkiej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Po ugotowaniu przelozyc do naczynia zaroodpornego. Do wody, w ktorej gotowaly sie jablka, dosypac jeszcze cukru, a nastepnie zagotowac syrop i przecedzic. Do rozgniecionych bananow wrzucic orzechy, migdaly i dodac cukru waniliowego. Nadzieniem tym wypelnic jablka. Jedna lyzke masy zostawic do przybrania. Jablka polac syropem i piec kilka minut w goracym piekarniku.
Kazde jablko udekorowac z wierzchu kremem bananowym i czeresnia. Schlodzic i podawac.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem