Imbirowka

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2010-01-14
  • Imbirowka

Składniki:

  • imbir [10 dag] (korzen)
  • cytryna [2 szt.]
  • cukier [10 dag]
  • miód [3 łyżki]
  • wódka czysta [1 l]

Przygotowanie:

Imbir umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cytryny wyszorować, opłukać, pokroić w ósemki, wrzucić do gąsiorka lub słoja i zalać wódką. Dodać cukier oraz miód, naczynie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Następnie nalewkę zlać do pustego słoja, starannie go zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Gdy nalewka ładnie się sklaruje, delikatnie zlać lub ściągnąć rurką przejrzysty płyn, a osad przefiltrować. Uzyskany klarowny alkohol połączyć z pozostałym, rozlać do butelek, zakorkować je i pozwolić nalewce dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3 miesiące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Obieranie pomidora - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem