grillowana szynka

autor: , kategoria: potrawy z grilla , dodano: 2010-01-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! grillowana szynka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! grillowana szynka

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry lub jeśli ktoś woli paski( grubości około 1,5 cm). Nacieramy każdy kawałek mięsa świeżym czosnkiem, oprószamy z obydwóch stron solą i pieprzem. Ponownie nacieramy tym razem dla odmiany świeżo posiekanym tymiankiem. Odstawiamy mięso do lodówki na jakieś 15 minut.

Nagrzewamy elektryczny grill( jako, że równe są grille ciężko mi określić na ile stopni. ja swój nastawiam na połowę wskaźnika). Wcześniej przygotowane mięsko smarujemy odrobiną oliwy z oliwek z obu stron. Układamy na rozgrzanym grillu. Co jakiś czas zaglądamy do mięsa czy aby się nie przypieka za bardzo. Średnio grillowanie mięsa zajmuje mi 10 do 15 minut.

Ja podaję tak przygotowane mięso z kaszą gryczaną ugotowaną w wodzie z łyżeczką suszonych warzyw, ewentualnie ryżem. Jako witaminki polecam warzywa z woku lub gotowane na parze.

Danie jest w miarę szybkie jeśli chodzi o czas przygotowania a zarazem zdrowe i soczyste;)

Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • marissima, 2010-06-11 11:15:52
    marissima
    2
    szyneczka jest dobra ale nie ma to jak grill na świeżym powietrzu
    szynka z kasza pasuje a do tego jakiś sosik grzybowy bądż pieczarkowy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem