Ciasto na maślance

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-01-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na maślance
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na maślance
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na maślance
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na maślance

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski (jajka można wcześniej lekko roztrzepać) , wymieszać i wylać na blachę (natłuszczoną i wysypaną tartą bułką, albo wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzch wyłożyć jakiś owoc (sezonowy, kompotowy, mogą być tarte jabłka i cynamon, mogą być wiśnie, co kto lubi) i posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30-35 minut w 175 stopniach. Porcja na blaszkę ok. 35x25 cm.

Zamiast maślanki można dać kefir lub jogurt (naturalny, albo owocowy, tylko dopasować sobie smak do dodawanych owoców)

Kruszonka:(wersja dla leniwych-moja ulubiona )
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku, mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Na zdjęciach wersje z porzeczką i z morelami.

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 21 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • smoccos, 2010-01-20 10:14:45
    smoccos
    Czy owoce mogą być mrożone? Np śliwki (oczywiście po rozmrozeniu
    Komentarz
  • kamena, 2010-02-10 12:58:54
    kamena
    2
    Moje ulubione ciacho
    Robię je w różnych wersjach, z owocami mrożonymi (ja tam nie rozmrażam) lub nie, kombinuję z mąką (pełnoziarnista, kukurydziana) i płatkami owsianymi, z kruszonką lub bez, jest dziecinnie proste, smaczne, i zawsze się udaje!
  • hania811, 2010-02-10 16:16:57
    hania811
    1
    mm..pycha. Uwielbiam ucierańce z owocami (gównie za to że banalnie proste, zawsze się udają i są pyszne) a na maślance jeszcze nie robiłam więc przepis ląduje w ulubionych
  • tymena, 2010-03-29 22:42:35
    tymena
    0
    Mniam, mega szybkie ciasto. Robiłam z różnymi owocami ale najbardziej smakuje mi w wersji z kwaśnymi wiśniami
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 13:36:06
    czarnazuzia1
    1
    noooo i hit kuchni ,szybkie ciasto z tego co jest w domu(znaczy owocow ) robilam i na maslance i z kefirem i z jogurtami ,zawsze wychodzi pyszne .
  • gryx82, 2010-03-30 19:20:24
    gryx82
    1
    Sprawdzony, niezawodny i dziecinnie prosty przepis - pięć gwiazdek
  • Pin up girl, 2010-03-31 09:52:30
    Pin up girl
    2
    Zgadzam się z powyższymi opiniami - nawet jak się ma dwie lewe ręce w kuchni, to zawsze się uda
    Do tego mimo, że proste, to można przy nim kombinować z polewami, owocami, maką i zawsze wychodzi wyśmienite
  • kamena, 2010-03-31 10:50:35
    kamena
    Dopiszę jeszcze uwagę: olej trzeba dawać zwykły rafinowany.. ostatnio pokusiłam się o ciasto na rzepakowym nierafinowanym no i wyszło coś co można by nazwać "rzepakowa rozkosz z wiśniami"
    Komentarz
  • shachownica, 2010-03-31 17:29:49
    shachownica
    1
    "najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie gniecie..."
  • winter76, 2010-03-31 17:38:02
    winter76
    0
    Robiłam,polecam,szybkie, proste,a jednocześnie b.smaczne
    Po świętach chyba zrobię wersję z kiwi.
  • mww, 2010-04-13 14:10:33
    mww
    1
    Dziecinnie prosty przepis...uwielbiam to ciasto z mrożonymi jagodami, ale nie można przesadzić z ilością owoców, bo ciasto ładnie nie urośnie...
  • przytulanka87, 2010-04-13 15:15:31
    przytulanka87
    ojej...........kolejna pyszność do wypróbowania
    Komentarz
  • queerkate, 2010-04-24 15:42:18
    queerkate
    2
    bardzo proste ciasto, miła odmiana od mojego "odwiecznego" domowego przepisu. Dzięki niemu mam szansę opróżnić szufladę z owocami w zamrażarce Z wiśniami wyszło pyszne i fajnie wilgotne tylko zamiast kruszonki cukier puder. Mniam!
  • SzmaragdowyKotek, 2010-05-02 22:26:49
    SzmaragdowyKotek
    2
    Ciasto przepyszne! Zrobiłam całą blachę na majówkę) Jest fantastycznie wilgotne, pięknie wyrosło, a ten zapach...mmm... Dałam znacznie więcej owoców - ponad 60dkg (morele i mandarynki z puszki, bo to miałam pod ręką - razem poszły 3 puszki) piekłam odrobinkę dłużej, wyszło super!! Początkowo nie miałam zaufania do kruszonki, która wyglądała na trochę za sypką, ale po upieczeniu wszystko się ładnie ścięło. Bomba!
  • sallemo, 2010-08-28 18:17:28
    sallemo
    4
    To było pierwsze moje ciasto. Przepyszne. Od razu sukces. Dzięki . : )
  • vesenka, 2010-09-07 21:08:08
    vesenka
    Bo to naprawdę smaczne i proste ciasto Cieszę się,że smakowało
    Komentarz
  • blackrose4u, 2011-09-06 20:02:00
    blackrose4u
    Jak mogę przeliczyć olej na margarynę? Wszędzie ciasto na maślance ma w składnikach olej a ja nie kupiłam za to uparcie biegałam za margaryną a jednak nie potrzebna
    Komentarz
  • taszkin, 2011-12-23 15:35:15
    taszkin
    1
    Super! Ciasto robi się kilka minut, piecze się też niedługo. Wychodzi przepyszne. Zrobiłam z brzoskwiniami z puszki na brzoskwiniowej maślance Mniam.
  • iceflower, 2012-02-28 14:07:44
    iceflower
    0
    Ciasto rewelacja, zrobiłam wczoraj wieczorem, na jogurcie, bo maślanki nie miałam a do sklepu mi się iść nie chciało - przygotowuje się ekspresowo i prosto, w smaku rewelacja! Jest lekkie i nie za słodkie. Ja dodałam wiśnie kompotowe, też więcej niż jest w przepisie. Kruszonka świetna i prosta, idealna dla leniwych rzeczywiście. Na pewno to ciasto wejdzie na stałe do kanonu u mnie w domu i już nie mogę się doczekać aż upiekę je z jagodami. Jedyne zastrzeżenie mam co do czasu pieczenia, ale to raczej kwestia mojego piekarnika, że w 35 minut nie nadążył z pieczeniem.
    Pozdrawiam i dziękuję za bardzo udany przepis.
  • Monika2911, 2012-06-07 21:17:43
    Monika2911
    1
    Ciasto pyszne- zrobiłam z truskawkami i jabłkami, kruszonka wyśmienita i faktycznie prosta.Polecam
  • Karolin_a, 2012-08-15 10:11:49
    Karolin_a
    2
    Genialne! Szybko, łatwo i wychodzi pyszne przede wszystkim Polecam wszystkim z borówkami
  • Karol12, 2012-10-12 15:27:34
    Karol12
    0
    Mega pycha ciasto!!! Czas pieczenia w 175stopniach na termoobiegu niestety wydluzyl sie do do 80 minut, ale wyszlo rewelacyjnie
  • babsik, 2014-06-21 00:50:28
    babsik
    0
    Wypróbowałam, z truskawkami i jogurtem naturalnym. Owoce puszczające sok/wodę, warto podsypać czymś co wciągnie nadmiar soku/wody i pozwoli ładnie wyrosnąć. Ja użyłam solidną garść kaszy manny (ładnie się wtopiła w ciasto), ale np. moja mama użyłaby bułki tartej. Ciasto wyrosło obłędnie, nie opadło, jest znakomite w smaku i wygląda bosko! (tylko dłuzej piekłam, ale w tym przepisie jest dużo zmiennych/owoce, nabiał/, wiec czas trzeba sobie samemu dobrać)
  • Wizazanka2000, 2014-06-21 21:09:33
    Wizazanka2000
    0
    Uwielbiam to ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie POLECAM !
  • Mirianka, 2014-06-26 11:47:59
    Mirianka
    0
    Super przepis! Łatwiusieńki, szybki i co najważniejszy - mega smaczny! Ciasto zrobiłam na kefirze z malinami - wyszło boskie
  • wiolavivi, 2014-06-28 13:30:30
    wiolavivi
    a można z czereśniami będzie dobre?
    i jak wtedy z takimi owocami postępować? wyjąć pestki ju poukladać byz pestek normalnie na cieście?

    nigdy nie robilam takiego ciasta stad moje takie banalne pytania
    Komentarz
  • vesenka, 2014-06-29 13:07:08
    vesenka
    będzie bardzo dobre. Czerwśnie umyć, wyjąć pestki i poukładać na cieście. Najlepiej skórką do dołu.
    Komentarz
  • lianeska, 2014-07-01 20:39:30
    lianeska
    0
    Polecam! pyszne i szybkie)
    robiłam z czereśniami
    napewno wrócę do tego przepisu)

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem