Gulasz sojowy

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-01-15
  • Gulasz sojowy

Składniki:

Przygotowanie:

W dłoniach umieszczamy garnek taki średni. Umieszczamy w garnku około litra wody (może trochę więcej) i gotujemy (ale nie w dłoniach, tylko na kuchence). Gdy ciecz zacznie bulgotać wrzucamy kostki rosołowe i pędzimy bulion. Gdy kostki się rozpuszczą patrzymy na nasze sojowe kostki - jeśli są małe to mruczymy pod nosem i bierzemy więcej niż w przepisie, jeśli są duże tooo... bierzemy i łamiemy na mniejsze. Żeby nie zaśmiecały nam kuchni wrzucamy do gara i nastawiamy minutnik na pół godziny. Mieszamy, żeby soja się zanurzyła (skubana nie chce sama iść na dno) i z nożem w ręku podchodzimy do papryki i cebuli.

Po krwawej batalii z tymi niecnymi warzywami, która powinna zakończyć się poszatkowaniem wroga w miarę drobno, oczywiście dowodów rzeczowych pozbywamy się w garze. Czosnek widząc to wszystko powinien już sam się obrać, należy wykorzystać moment jego nieuwagi i albo zgnieść drania, albo też poszatkować ale jeszcze drobniej niż jego kompanów - cebulę i paprykę. Delikwenta oczywiście pozbywamy się w garze. Potem powinno nam się przypomnieć, że mafia pozbywa się niewygodnych ludzi poprzez zrobienie im betonowych butów i pokazanie dna rzeki. Jedyne co by się nadało na wannę to puszeczka po koncentracie. Ponieważ koncentrat nam nie potrzebny pozbywamy się go w garze, a puszkę napełniamy betonem... Nie, to nie ten przepis...

Pichcimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, cały czas podejrzliwie zerkając na minutnik. Przed końcem gotowania dodać kompanów tej zgrai co już siedzi w garze - czyli łyżkę oleju i przyprawy. Nam sam koniec musimy utwardzić nasz garczany fundament - bierzemy beton z puszki po koncentracie... Nie to znowu nie ten przepis... Bierzemy mąkę, wrzucamy do szklanki i zalewamy wodą, dokładnie bełtamy i tak jak wszystkich świadków powinniśmy pozbyć się jej w garze. W ten sposób fundament stężeje.

Podajemy z ryżem... O ile ryżu wyjdzie z paki do tego czasu.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • black-bubu, 2010-01-15 20:44:05
    black-bubu
    2
    Rewelacyjnie napisany przepis, pierszy raz się z czymś takim spotykam Uśmiałam się, o wiele lepiej będzie się gotować , niż przy zwykłym nie mafijnym nudnym przepisie
  • gabka9, 2010-01-15 21:29:36
    gabka9
    2
    genialny przepis


    A potrawę wypróbuję, jeżeli spotkam gdzieś tego Soję, pseudonim Kostka
  • lutien, 2010-01-28 14:40:43
    lutien
    2
    Ja zawsze dodaję jeszcze curry do smaku O wiele bardziej mi smakuje wtedy.
  • babeczka83, 2010-05-04 22:58:44
    babeczka83
    1
    Wspaniała forma tekstu, czyta się z uśmiechem na paszczy Gulasz bardzo smaczny, czasami zamiast ziół prowansalskich dodaję inne przyprawy (curry, gałkę m, kolendrę, co tam pod ręką). Polecam.
  • malwowa, 2010-05-04 23:14:16
    malwowa
    hahahhahahha świetnie spisany przepis

    dobrze by było jeszcze umieścić rysopis(zdjęcie) całego zamieszania
    Komentarz
  • zbecka, 2010-05-04 23:20:16
    zbecka
    1
    Lepiej zamienić kostkę na soję w ziarenkach, wtedy ryż juz nie będzie potrzebny i wyjdzie prawdziwy gulasz sojowy. Ja niestety - prosta baba jesli chodzi o gotowanie to z przepisu niewiele zrozumiałam i żeby ugotować Twój gulasz musiałabym kilka razy czytać
  • katarzinka, 2010-07-08 08:30:14
    katarzinka
    1
    przepis wywołuje radość na buzi
    a tak poważnie to jest dobre danie - ja tylko dodaję więcej przypraw a resztę robię podobnie obiadek wychodzi smaczny i pożywny
  • Gajowniczka, 2010-07-08 16:34:53
    Gajowniczka
    1
    talent literacki posiadasz niewątpliwie.danie jest też ok szkoda ,że bez zdjęcia.
  • Adne, 2012-10-21 16:03:35
    Adne
    0
    Bardzo dobre danie. Ja dodałam dodatkowo cukinię, garść paskowanej włoszczyzny i trochę sosu grzybowo-sojowego. Dobre również z ziemniaczkami.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem