sałatka ryżowo - pieczarkowa

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2010-01-16
  • sałatka ryżowo - pieczarkowa

Składniki:

Przygotowanie:

* pieczarki zetrzeć na tarce na grube wiórki i wrzucić na roztopioną margarynę, dodać sól i pieprz - ustawić dość duży płomień, by woda, któa wycieknie spod pieczarek szybko odparowała - wyłączamy dopiero jak woda całkiem odparuje
* ryż gotujemy z odrobiną soli (dobrze jest kupić taki gatunek ryżu, który po ugotowaniu jest sypki - np. basmati, jaśminowy lub uncle ben's)
* po wystygnięciu mieszamy ryż z pieczarkami, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (można ją spażyć wrzątkiem, ilość: ile kto lubi - ja daję około 2 łyżki), przeciśnięty ząbek czosnku i max 2 łyżki majonezu
* dobrze mieszamy, wkładamy do miski i... smacznego :)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • dudipopka, 2010-02-22 23:50:22
    dudipopka
    -1
    z ryżem pieczarkowej sałatki jeszcze nie jadłam ---ale wypróbuje
  • nysza, 2010-05-11 08:45:09
    nysza
    1
    tak, tak pychota .uwielbiam pieczarki więc się zajadam .... tylko ze ja pieczarki traktuję nożem na małe kawałeczki (nie wolno przesadzić z majonezem !!)......PYCHOTA !!!
  • lentilka, 2010-06-21 16:21:13
    lentilka
    2
    Uwielbiam sałatkę z pieczarkami i ryżem, ale robię ją inaczej niż ty. Pieczarki kroję w drobną kostkę, dodaje jeszcze do tego drobno pokrojoną cebulę. Czosnek i cebulę również podsmażam na oliwie. Na taką ilość pieczarek i ryżu dodałabym dużo więcej czosnku(około 7/8 ząbków) niż podajesz w przepisie, ale to już kwestia gustu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe