Chałka, wersja numer 2
Składniki:
- mąka pszenna [1 kg]
- drożdże [3 dag]
- cukier [4 łyżki]
- mleko [2 szklanki]
- jajka [1 szt.]
- sól [1 łyżka]
- masło [3 łyżki]
- jajka [1 szt.] (do posmarowania chałek)
Przygotowanie:
To porcja na dwie duże chałki.
Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10-15 minut). Resztę mąki wsypujemy do miski. Robimy w mące wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiamy 5 minut. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kolejne 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.
Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jagodzianki
Komentarze