Chałka, wersja numer 2

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2010-01-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka, wersja numer 2
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka, wersja numer 2
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka, wersja numer 2
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka, wersja numer 2

Składniki:

Przygotowanie:

To porcja na dwie duże chałki.

Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10-15 minut). Resztę mąki wsypujemy do miski. Robimy w mące wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiamy 5 minut. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kolejne 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • gryx82, 2010-03-30 22:36:34
    gryx82
    1
    Pycha - świeża, jeszcze ciepła chałka posmarowana samym tylko masłem, po prostu niebo w gębie
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:46:43
    czarnazuzia1
    1
    cuuudowny smak domowej chalki
  • BuryKotZPiwnicy, 2013-11-21 17:43:49
    BuryKotZPiwnicy
    0
    Właśnie przed chwilą się upiekła. Pyszności ! Z masłem albo dżemem, jeszcze ciepła. TŻ też chwali

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe