Sos pomidorowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-10-29
  • Sos pomidorowy

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy [70 g] (30%)
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • bulion [1 szklanka] (z kostki)
  • masło [2 łyżki]
  • oliwa [1 łyżka]
  • mąka [2 łyżki]
  • śmietana [3 łyżki]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać masło, rozgrzać, mąkę, smażyć na małym ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlać bulion i mieszając, zagotować. Dodać koncentrat, sól i pieprz (ewentualnie trochę cukru do smaku), wymieszać. Wlać śmietanę, sos podgrzać (już nie gotować).

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Komentarze

  • moooniaaaa, 2009-12-29 15:39:05
    moooniaaaa
    1
    Trochę skorygowałam,żeby wyszedł dietetyczny i pychota Polecam dodać jeszcze drobno pokrojoną paprykę.
  • kasia.diet, 2009-12-29 17:12:38
    kasia.diet
    laduje w ulubionych rozumiem, ze do spaghetti sie nada?
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-29 18:09:52
    malinka118
    5
    Zamiast koncentratu podduszone i zmiksowane pomidory. Zamiast kostki bulion warzywny z oliwą z oliwek i ząbecz czosnku. Wersja zdrowsza i równie dobra.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką