Spolszczone hot - dogi.

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia polska , dodano: 2010-01-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spolszczone hot - dogi.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spolszczone hot - dogi.

Składniki:

Przygotowanie:

Sposób robienia w maszynie do chleba:

Najpierw wlać mleko, dodać ciepłe stopione masełko, 1 jajko, mąkę, sól, cukier, drożdże. Włączyć program wyrabianie. Wyjąc ciasto z maszyny podzielić na 8 części jeśli robimy długie bułeczki i na 16 jeśli małe.

Jeśli chcemy małe bułeczki to parówki przekroić na pół, jeśli większe zostawić w całości. Parówki owinąć ciastem, tak aby były szczelnie zamknięte, żeby nie popękały trakcie pieczenia. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp 150 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut.

Jeśli nie mamy maszyny to wlewamy mleko do miski, dolewamy ciepłe masełko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitego płynu. Dosypujemy sypkie składniki i wyrabiamy około 15 minut, aż zacznie odchodzić od łyżki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 30 minut).

Reszta analogicznie jak na bułeczki z maszyny.

Z podanych składników zrobiłam 6 dużych bułeczek i 4 małe (dla dzieci).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-17 11:30:47
    kropka75
    Ciasto podzielić na części i owinąć bułeczki... Tzn. rozwałkować? Jak grubo?
    Ciasta drożdżowe, zależnie od proporcji różnie wyrastają.

    Podoba mi się opcja z domowym ciastem, zamiast kupnej buły pełnej E. Tylko co np. z ketchupem? To tak rośnie, że da się potem po ugryzieniu wlać trochę do środka, czy ciasto trzyma się blisko parówki?

    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-18 09:45:10
    malinka118
    Podzielone ciasto na części ja biorę do ręki na to parówka i rozciągam równomiernie. Logiczne jest, że równomiernie go rozciągamy. Parówka nie przylepia się do ciasta, więc można wlać keczup, czy musztardę, wcisną ogóreczki. Można również rozciąć jak tradycyjną bułkę i poukładać dodatkowe składniki.

    My akurat jemy je w wersji bez niczego, warzywka osobno na talerzyku.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-12 00:28:04
    Berlinianka
    2
    Każda inna, ale liczy się oryginalność w przyrodzie przecież! Świetna rzecz, prawie jak francuskie, ale chyba lepsze!
  • Sherrie, 2010-02-12 00:38:18
    Sherrie
    0
    to musi byc pyszne
    przepis mi sie bardzo podoba
  • SleepingBeuty, 2010-05-11 21:24:27
    SleepingBeuty
    1
    Mhmm, paróweczki z takim pieczywkiem mniam. Dodaje do ulubionych
  • libra777, 2010-05-22 13:34:25
    libra777
    0
    Są pyszne robiłam takie , tylko z dodatkiem sera żółtego , parówka była owinięta serem i dopiero ciastem.
    Pychotka!
  • winter76, 2010-05-23 09:59:54
    winter76
    0
    Coś dla mnie,przepis do zanotowania A różne kształty tylko dodają im uroku
  • Gosiaczek17235, 2010-07-30 14:12:50
    Gosiaczek17235
    1
    mmm wygląda smakowicie! na pewno skorzystam! Pozdrawiam
  • hatte, 2010-08-11 22:00:45
    hatte
    1
    Dzisiaj zrobiłam i wyszły przepyszne. Parówki podzieliłam na pół i wyszło mi 25 małych hot dogów. Niby dużo ale kiedy cała rodzinka się zjechała to nie było po nich śladu
  • beata_1988, 2010-09-02 11:15:56
    beata_1988
    1
    super przepisik, ja robiłąm troszkę po swojemu za drugim razem i owijałam parówkę plasterkiem sera i dopiero obklejałam ciastem z którego wcześniej uformowałam rozpłaszczone placuszki, aha i robiłam z samej pszennej mąki, bez masła ale z dodatkiem oleju, taki jak zwykle na pizze robię i mnie moje hot-dogi fajnie popękały na środku podczas pieczenia i potem w to rozcięcie przed podaniem powkładałam ogóreczki, plasterki pomidora, polałam ketchupem i majonezem, posypałam szczypiorkiem i kukurydzą z puszki i normalnie pychota

    Ja robiłam z parówek wieprzowych z Biedronki, są fajne bo cienkie i długie i przepyszne, a z serem w środku smakują wybornie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe