3 BIT wersja II

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-01-17
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! 3 BIT wersja II
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! 3 BIT wersja II
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 3 BIT wersja II
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 3 BIT wersja II

Składniki:

Przygotowanie:

Zdaję sobie sprawe, że na smacznym przepis ten pojawił się ...więc prosze nie krzyczeć... (brakowało mi jednak szczegółów ....)

Dlatego też postanowiłam wrzucić...swoją wersję ponieważ zmodyfikowalam nieco przepis korzystając z kilku netowych...

Ciasto robiłam po raz pierwszy w życiu i uważam że jest PYSZNE i godne polecenia....



Podane proporcje są na dużą blachę ok 30x45cm

Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...

... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).

Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...


Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)

Moimzdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy hebatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem :D
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)

Polecam :D

    Śr. ocena: 4.73 / recenzji: 68 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • kulbit, 2010-01-17 12:30:12
    kulbit
    Wodzisz na pokuszenie takimi przepisami!!!

    Nigdy nie podjęłam się samodzielnego zrobienia takiego ciacha..
    Ale wszystkie składniki sugerują mi, że musi być ZNAKOMITE!
    Jadam takie gdy moja teściowa zrobi albo gdy mąż zakupi

    Podziwiam za robotę

    Mam tylko jedną wątpliwość! Czy oby na pewno zajmuje Ci to tylko 25 minut pracy? Nie wierzę!
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-17 12:55:07
    pysiamn
    Kulbit przyznaje że z zegarkiem w ręku nie moerzya mczasu ...budyń ugotowalam rano by ostygł dobrze ...a potem reszta ...zajela mi napradę jakieś 30-40 min ! Pytaalm męża ile mnie nie było on w tym czasie bawił się z synkiem na dywanie hihi

    T unic się nie piecze ...jedynie ubija 3 masy mikserem i przekłada hebratnikami gotowymi...a czekoladę ścieralam na tarce z korbką taką do serów itp ...więc błyskawica ...

    Polecam bo wcale nie jest trudneeeee
    Trudność w zrobieniu taka jak w dobrze znanym Rafaello
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-17 17:37:47
    ewelline
    0
    muszę koniecznie wybronować !!!! wygląda rewelacyjnie i zapewne tak tez smakuje!!!!
  • kulbit, 2010-01-17 18:38:16
    kulbit
    Pysiu a mnie się to nadal wydaje ciemną magią
    Dzięki jednak za zachętę
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-18 12:13:48
    zlosliwiec
    Poprawiłem składniki (niemal wszystkie były wpisane z palca, bez wybierania z listy). Proszę bardzo korzystaj z listy...
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-18 12:15:51
    pysiamn
    Złosiu ...przepraszam....obiecuj e poprawę
    (:
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-18 12:25:41
    zlosliwiec
    Dziękuję
    Zasada jest prosta - najpierw rzeczownik, potem reszta... Nie "miękkie masło" ale "masło -> 1 kostak -> miękkie"
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 17:53:48
    Kaaarmelka
    Ja chce to zjeść! Wygląda przepysznie... Tylko odkąd jestem na diecie wystrzegam się rzeczy kalorycznych, to wolę tego nie robić, bo bym zjadła tego ciasta tonę.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-20 18:33:48
    malinka118
    7
    Pysiu jak juz pisałam dla mnie rewelacja. A najlepszym dowodem jest moja mama, która po operacji musi być na diecie wątrobowej a dzisiaj zjadła 2 kawałki 3 bita i stwierdziła "niebo w gębie" i mój teściu - cukrzyk, który je coś słodkiego tylko na święta też wciął 2 kawałki.

  • 28nana, 2010-01-21 08:51:44
    28nana
    8
    powinni tego zabronić! to raz a dwa, że do tego ciacha powinno dostawać się krem wyszczuplający... pyszności niesamowite... wiem bo jadłam wczoraj kawałek u koleżanki - i uwierzcie mi że strasznie wiele kosztowało mnie żeby odmówić drugiego kawałka ...a ciacho wołało" weź mnie, zjedz mnie"....

    gwiazdki za :

    - zdjęcie home made
    - przejrzystą instrukcję obsługi
    - przez to że zjadłam kawałek ciacha - od koleżanki wracałam pieszo ( żeby te kalorie spalić ) - gwiazdka zatem za motywowanie do ruchu :P
  • anka_85, 2010-01-21 16:38:06
    anka_85
    co to jest masa kajmakowa ?
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-21 16:42:02
    pysiamn
    Aniu www.google.pl można zobaczyć na fotce ...
    Ogólnie to taka krowka ...robiona z długo gotowanego słodkiego mleka skondensowanego ....mozna samemu się bawić i gotować puszki w wodzie z garnkiem ale to czasochłonne strasznie ....jest gotowa w puszkach w sklepach ....najczesciej w markecie
    Komentarz
  • Nenah, 2010-01-21 19:31:59
    Nenah
    3
    Wygląda pysznie i łatwe więc mogę się podjąć wyzwania Już wiem, jakie ciasto oprócz torta podam gościom na roczku synka
  • bardotka_a, 2010-01-21 20:05:59
    bardotka_a
    2
    Właśnie zajadam z TŻ kolejną porcje, ciasto rewelacyjne, jak dla "laika ciastowego" łatwe w przygotowaniu.
    Dla mnie nie jest za słodkie wyszło takie w sam raz
  • Orlica, 2010-01-25 17:45:34
    Orlica
    Przypomina mi to trochę przepis na ulubione ciacho z dzieciństwa, tzw. domek - sernik z masy twarogowej z bakaliami obłożony herbatnikami w czekoladzie.
    Z tego względu myślę, że w najbliższym czasie spróbuję zrobić i to ciacho, wygląda bardzo apetycznie
    Komentarz
  • anka_85, 2010-01-26 22:34:29
    anka_85
    4
    mój nowy nałóg :P pycha ciacho ! co najważniejsze dla mnie, bez pieczenia coś czuje, że w nocy otworze lodówkę :P
    aż się prosi żeby jeść
  • dorciaj, 2010-02-01 08:55:47
    dorciaj
    4
    Ciasto zgodnie z przepisem zrobiłam na sobotnią imprezę rodzinną. Przepis polcam bo naprawdę jest dobry - i łatwy do przygotowania. Zajęło mi to trochę więcej czasu niż te 25min - ale chyba bardziej przez niedoświadczenie niż przez to, że czas wykonania był źle określony. Wszystkim bardzo smakowało. W niedzielę rano - po imprezie mój mąż zjadł wielką porcję na śniadanie ;p .
    Bardzo bardzo polecam! Jest przepyszne
  • WhyNotPL, 2010-02-01 22:13:13
    WhyNotPL
    3
    Przepis jest naprawdę dobry i łatwy zasługuje na 5 gwiazdek, do tego ten niepowtarzalny smak...: )
    Mam nieco inną wersję 3-bita, którą też polecam.
    Mianowicie układam warstwy:

    - Herbatniki
    - Masa krówkowa (ta gotowa w puszce nie wymagająca gotowania a jedynie podgrzania)
    - Herbatniki
    - Krem Karpatka w 5 min z Delecty
    - Biszkopty
    - Bita śmietana
    - czekolada potarta na tarce do przyozdobienia : )

    życzę smacznego i niezawracania sobie głowy kaloriami... ;D
  • emma-e4, 2010-02-02 09:34:47
    emma-e4
    1
    ja robię prawie tak samo, tylko nie ucieram karmelu z masłem - jakos mi to nie pasuje, choć pewnie wtedy nie jest taka gęsta i łatwiej ją smarować
    to chyba jedno z łatwiejszych ciast, bez pieczenia i pycha...
  • delightful_girl, 2010-02-02 10:41:18
    delightful_girl
    2
    Plus tego ciasta jest taki, że nie wymaga pieczenia!
    Zgadzam się też, że najlepsze jest takie odstane kilkanaście godzin po zrobieniu.
    Polecam!
  • madmuazelle, 2010-02-03 17:41:04
    madmuazelle
    MMM przepis,a raczej ciasto wygląda przepysznie.Musze koniecznie wypróbowac ten przepis.
    Komentarz
  • beata_1988, 2010-02-03 22:15:46
    beata_1988
    1
    Normalnie zachciało mi się jeść jak zobaczyłam zdjęcie tego cuda pięknie wygląda to ciasto z wiórkami czekoladowymi Ja jednak wole na sam spód upiec cienki biszkopt, taki z 3 jajek. Wtedy lepiej podaje się ciasto na talerzyki bo spód jest jednolity a nie z pojedynczych herbatników, Uwielbiam to ciasto uzależnia
    Brawa za przeapetyczne zdjęcia
  • shiral, 2010-02-10 00:01:17
    shiral
    2
    3 bit jest jednym z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam Robię tak samo tylko przekładam w innej kolejności Pyszności
  • mamak, 2010-02-10 12:16:55
    mamak
    1
    To jest pycha !!!!!!!! jadłam u mojej sąsiadki,mówią że słodkie idużo się nie zje ale to ciacho jest tak pyszne że z łakomstwa to naprawdę można zjeść sporo Nie mogłam się przepisu doprosić ,teraz mam znalazłam sama. Dziękuję
    Moja sąsiadka robi z krakersami i gotuje mleko skondensowane sama,tyle wiem od niej. A gdzie można kupić masę kajmakową?
  • shiral, 2010-02-10 13:11:20
    shiral
    co prawda nie jestem autorka ale chętnie odpowiem
    Masę kajmakową kupuję zazwyczaj w Marcpolu bądź u Piotra i Pawła
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-02-10 14:03:34
    pysiamn
    shiral dzieki ze mnie wyręczylaś ...mąż ostatnio kupił też w dużym markecie Auchan
    Komentarz
  • Sherrie, 2010-02-10 20:13:41
    Sherrie
    1
    3 bit jest super ;] mam nieco inny przepis i wychodzi troszke za slodki jak dla mnie
  • aniamik, 2010-02-13 13:09:04
    aniamik
    2
    Ciasto przepyszne, zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Bardzo szybkie i bardzo duża porcja. Pycha!
  • 83evelinka, 2010-02-17 10:17:58
    83evelinka
    2
    Ciasto rewelacja!!! Jestem maniaczką tego 3 bita,a najbardziej uwielbiam go jeść przy kawie . Robię go często od chyba 4 lat,jest na każdej imprezie i nie tylko. Mój synek uwielbia go.
    Pamiętajcie,żeby wszystkie składniki do masy budyniowej były zimne, wtedy napewno nic Wam się nie zważy i ciasto wyjdzie elegancko.
  • nieznajoma0, 2010-02-17 12:08:19
    nieznajoma0
    2
    Ciasto jest bardzo pyszne. Zrobiłam w niedzielę z podwójdnej porcji; wczoraj zjedliśmy ostatni kawałek .
    Ciasto nie wyszło za słodkie, nie trzeba było piec- rewelacja
  • Berlinianka, 2010-02-18 16:37:34
    Berlinianka
    O rany... muszę to zrobić
    Komentarz
  • lalalola, 2010-02-19 23:58:52
    lalalola
    1
    Pyszne ciasto! I całkiem łatwe w przygotowaniu, tylko że dla mnie bardzo czasochłonne. Ale warto! ;-) Przepyszne!
  • gregia, 2010-02-22 15:04:54
    gregia
    1
    Ja ostatnio tez je robilam, wiekszosc rodzinki stwierdzila ze to ciasto jest bardzo ekonomiczne, bo zje sie 1 kawałek i ma sie dosyc. Ja tam sie ciesze bo wiecej dla mnie zostaje
  • miskowa, 2010-02-22 15:10:13
    miskowa
    2
    zrobiłam ostatnio. Za słodkie jak dla mnie. Nie wymieszałam tej masy z masłem, bo wydawało mi się, że za tłusto i za ciężko będzie, ale może trzeba było, bo ciężko ją było rozsmarować nawet po ogrzaniu. Zamiast gotować budyń kupiłam gotowy krem karpatkowy, który miesza się tylko z mlekiem i miksuje. Także całkowite lenistwo. Plus, że ciasto naprawdę proste i mało przy nim roboty. Niestety musi długo w lodówce leżeć, żeby herbatniki zmiękły, chociaż te na dole nie zmiękły od masy, być może to też moja wina, że tego masła nie dałam. Warto wypróbować, jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta
  • La Monica, 2010-02-27 14:28:09
    La Monica
    Zabieram się za tego 3-bita i zabieram i zabrać nie mogę. Mam podobny przepis, ale przepisów na to ciacho jest cała masa. Twój kusi wyglądem, oj kusi!
    Komentarz
  • moniczorek, 2010-03-03 23:12:15
    moniczorek
    1
    Robiłam ciachoz tego przepisu w zeszły weekend...cudownie smakuje na drugi dzień pyszności ... polecam!
  • fieruska, 2010-03-04 08:38:53
    fieruska
    to ciasto musi byc pyszne ,smakowicie wyglada
    Komentarz
  • Haniula, 2010-03-13 16:09:59
    Haniula
    3
    tak ! pycha ciasto sama wczoraj podjęłam sie zrobienia tego smakołyku wygląda dość skomplikowanie ale przy bliższym poznaniu stwierdzam, ze poszło gładko
    Dziś z kolei była degustacja rodzinka zachwycona, dla mnie też rewelacja Polecam
  • sismuerte, 2010-03-13 20:22:01
    sismuerte
    1
    Takie ciasto to zdecydowanie niebo w gębie Tylko czasowo to jednak ciut dłużej, ale co tam
  • apollinka, 2010-03-15 12:44:56
    apollinka
    2
    pycha wykonuje się szybko trochę dłużej niż podaje Autorka, ale to już też pewnie kwestia wprawy i wcześniej przygotowania składników z całego ciasta najlepsza to masa kajmakowa łatwe wykonanie i niebo w buzi na pewno będę robić częściej ale nie za często bo się nie będę w drzwiach mieścić
  • Leseratte, 2010-03-15 13:41:58
    Leseratte
    Musze spróbować upiec, ale nie wiem ile czasu ma się piec i w ilu stopniach?
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-03-15 14:26:30
    pysiamn
    Leseratte !!! Jak to zastanawiasz się ile piec herbatniki z kremem ???? Prosze przeczytaj składniki do tego ciasta Jego nie pieczemy w piekarniku
    Komentarz
  • Leseratte, 2010-03-15 14:56:46
    Leseratte
    ok, ok, po co te nerwy!
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-03-16 08:51:03
    pysiamn
    Leseratte ja nie naleze do nerwowych osób
    Komentarz
  • Susanna, 2010-03-16 14:07:35
    Susanna
    2
    Ciasto dla dwuleworękiego laika takiego jak ja Zero pojęcia o pieczeniu ale dobre chęci ogromne. Spróbuję niebawem i czuję, że mi się uda Dziękuję!!!
  • Susanna, 2010-03-19 13:07:06
    Susanna
    Ciacho zrobiłam wczoraj, wstawiłam do lodówki, w pracy poczęstowałam koleżanki - pełen zachwyt! Pyszne a jutro będzie jeszcze lepsze Koleżanka z pracy już zapowiedziała, że będzie je robić na urodziny syna. Ogólnie cały przepis pięknie rozpisany, nie miałam żadnych trudności z wykonaniem. POLECAM!
    Komentarz
  • aaneczka, 2010-03-26 15:08:44
    aaneczka
    1
    Robiłam jakiś czas temu i wyszło rewelacyjnie Pyszne, nie za słodkie, w sam raz. I dobrze się kroiło. Faktycznie najlepiej smakuje po 2 dniach. Acha... w przepisie są podane 2 op. herbatników, ale mi zabrakło Musiałam wysłać męża po dodatkowe
  • dudipopka, 2010-03-28 21:37:07
    dudipopka
    1
    no i ja musze w najbliższym czasie wypróbowac Twojego 3 bita---szkoda ze już składniki kupilam na ciasta wielkanocne ale co sie odwlecze to nie uciecze
  • bombka666, 2010-03-30 21:43:25
    bombka666
    Skorzystałam z przepisu i muszę przyznać ze to co poczułam po pierwszym kęsie to po prostu Heaven

    Rodzinka chwaliła, a ciasto szybciutko znikało z talerzy
    Komentarz
  • bombka666, 2010-03-30 21:45:20
    bombka666
    2
    Skorzystałam z przepisu i muszę przyznać ze to co poczułam po pierwszym kęsie to po prostu Heaven

    Rodzinka chwaliła, a ciasto szybciutko znikało z talerzy
  • kataszynka, 2010-04-01 15:39:21
    kataszynka
    1
    ahhh!
    Przeczytałam ostatnio ten przepis i stwierdziłam: "muszę zrobić to ciacho", poszłam więc do sklepu i zapytałam o masę kajmakową- nie mieli. Pomyślałam sobie: "co tam! zrobię sama!" no i męczyłam się dzisiaj z tą durną masą sama 2 godziny, jeśli, nie więcej. Z całą resztą poszło błyskawicznie ;D
    ciacho genialne, pysznie wygląda i już leżakuje w mojej lodówce. Następnym razem jednak kupię gotową masę


    Super zdjęcie, przejrzysta instrukcja, szybko się robi ( o ile ma się gotową masę kajmakową xD)

    pozdrawiam ciacho mniam mniam
  • kataszynka, 2010-04-03 14:47:19
    kataszynka
    jednak trochę za słodkie ; )
    Komentarz
  • madziula0605, 2010-04-03 14:55:34
    madziula0605
    2
    super! odważyłam się i zrobilam wczoraj. przestało swoje w lodówce- dzis sprobowalam- jest pyszne ! dodalam troszke wiecej masla do kajmaku bo bylo za slodko. ale i tak super !
  • grewana, 2010-04-05 14:10:12
    grewana
    1
    Ja również pokusiłam się na zrobienie tego ciacha na święta. Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja, ale wszystkim tak zasmakowało, że wczoraj poszła już połowa, a dziś pójdzie zapewne druga. Ciacho przyrządziłam w piątek wieczorem. Stało więc w lodówce cała sobotę i wczoraj dopiero zostało napoczęte. I jest SUPER! Herbatniki odpowiednio zmiękły, wszystkie składniki się ze sobą idealnie połączyły. Jednym słowem wygląda i smakuje bosko! Polecam
  • mooonik, 2010-04-06 12:59:11
    mooonik
    3
    Heaven... I'm in heaven.. chciałoby się zanucić

    Zrobiłam na Wielkanoc. REWELACJA! Wszyscy się zajadali aż im się uszy trzęsły
    Robi się naprawdę szybko (pomijając czas na wystygnięcie budyniu oczywiście ) Tata mój tylko stwierdził, że mogłoby być troszkę słodsze, ale on jest ogólnie słodyczomaniakiem
    Dla mnie jest idealnie
    Oczywiście przepis musiałam "sprzedać" dalej, bo każdy się dopominał
  • ewaw71, 2010-04-07 19:33:51
    ewaw71
    Zrobiłam na święta i bardzo szybko znikł
    Jednak masa kajmakowa mi wypływała
    Komentarz
  • ewaw71, 2010-04-08 10:42:24
    ewaw71
    1
    O zapomniałam dać opinię
    Ciacho REWELACJA!!!!!Lepszego nie jadłam. Naprawdę polecam kto raz zrobi to na pewno sie uzależni
  • Pieprz_i_Wanilia, 2010-04-09 16:42:30
    Pieprz_i_Wanilia
    1
    niedawno jadłam u znajomych.. niebo w gębie
  • Omagdaleno, 2010-04-09 17:50:26
    Omagdaleno
    Ale mi smaka narobili
    Komentarz
  • catttt, 2010-04-11 21:39:02
    catttt
    3
    zrobiłam z Twojego przepisu, a zawsze robiłam z innego i wyszło o niebo lepsze!
    dałam mniej masy kajmakowej i wyszło w sam raz, bo tak sobie dumałam że jak dam całą dużą puszkę to będzie za słodko
    podsumowując: super ciasto, ode mnie 5!
  • kkasiak3, 2010-04-15 21:11:57
    kkasiak3
    robiłam i jest pyyyyyyyyszne.....
    Komentarz
  • cebulki, 2010-04-19 17:15:14
    cebulki
    0
    Ciasto jest rewelacyjne, znikło w ciągu niecałych 2 dni.Wszystko super napisane, wytłumaczone. Przepis naprawdę prosty a ile radosci dla innych. Napewno bedę go wykorzystywała częciej.
  • niezniszczalna, 2010-04-21 12:13:37
    niezniszczalna
    1
    kolejny przepis wypróbowany, oczywiście ciasto cudowne, świetny opis, sugestie, zdjęcia! samo ciasto pyszne, bardzo słodkie: jestem w stanie zjeść tylko 1 kawałek
  • aniamik, 2010-04-24 23:43:18
    aniamik
    Robiłam dzisiaj po raz drugi 3bita i nasączyłam lekko pierwszą warstwę herbatników gorzką herbatą (bo za pierwszym razem były trochę twarde), a zamiast startej czekolady na wierzch posypałam gorzkim kakaem.
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-04-30 14:37:53
    aplikacja24
    1
    robię podobne, z tym że w mojej wersji jest z masą z mąki krupczatki. Moje ulubione ciacho...
  • Quen Marry, 2010-05-23 12:29:45
    Quen Marry
    Jak myślicie, czy można użyc zamiast herbatników, okrągłe biszkopty? Będę wdzięczna za odpowiedz
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-23 14:45:44
    malinka118
    Wydaje mi sie, ze okrągłe biszkopty nie oddzielą poszczególnych mas, a po za tym smak będzie inny. Ale może zaeksperymentuj i wszystkie skorzystamy
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-23 15:33:25
    aleksaa
    wg mnie malinka ma racje, poza tym ciężej będzie rozłożyć kajmak, więcej go będzie w zagłębieniach, ale całość może dać fajny efekt po przekrojeniu
    Komentarz
  • atka8, 2010-05-28 21:53:27
    atka8
    0
    Bardzo dobre ciasto, jednak mnie masa kajmakowa prawie całkiem wypłynęła z ciasta, nie wiem czy to nie zasługa masła... Następnym razem dam masę budyniową na spód;-)
  • Angelot, 2010-06-10 14:03:11
    Angelot
    0
    Ciasto mega pyszne robiłam je już chyba ze 100 razy, wszyscy je uwielbiają Ja przed podaniem śmietany na herbatniki wylewam rozpuszczoną czekoladę i dopiero wtedy ubitą śmietanę nakładam lub zamiast śmietany wylewam tężejącą galaretka z owoców leśnych - mega pychota!
  • joannah, 2010-06-25 12:12:17
    joannah
    0
    Zrobiłam to ciasteczko, wyszło pycha ...mniam ...mniam
  • Aghula, 2010-06-30 14:18:53
    Aghula
    -1
    właśnie zrobiłam to ciasto
    jeszcze nie sprobowalam ale wiem, że bedzie pyszne
    mam jedną uwagę dotyczacą herbatników
    potrzrba ich więcej
    3 opakowania to za malo
    ja kupilam 8 i musze jeszcze isc do sklepu bo zabrakło
  • pysiamn, 2010-06-30 14:41:04
    pysiamn
    jak to 8 ;/ takich jak podałam w przepisie 450g
    Ale cieszę się że wyszło i że smakuje
    Komentarz
  • oaza81, 2010-07-02 13:22:24
    oaza81
    1
    super przepis o wiele łatwiejszy od tego który ja mam na pewno zrobię świetnie wygląda na zdjęciu
  • aafk, 2010-07-19 09:04:10
    aafk
    2
    Wczoraj zrobiłam i wyszedł fantastyczny!!
    Ciężko tylko było rozsmarować masę kajmakową na herbatnikach, jest na to jakiś patent?
  • MamKalosze, 2010-07-23 13:53:32
    MamKalosze
    0
    Wygląda fantastycznie! dodałam do ulubionych koniecznie muszę wypróbować to cudo!! samym wyglądem rzuca na kolana!! Moja waga chyba pójdzie do przodu przez ten portal
  • iva32, 2010-07-29 12:47:13
    iva32
    1
    ciasto pychotka zrobiłam i naprawdę niebo w gębie tylko zamiast czekolady dałam na wierzch kokos
  • Klau, 2010-08-24 10:50:39
    Klau
    UWIELBIAM to ciasto!
    Komentarz
  • lisbeth82, 2010-09-15 10:25:50
    lisbeth82
    -1
    ciasto rewelacja!!! zrobiło furorę u mnie w domu!
  • aeronauta, 2010-10-07 10:34:04
    aeronauta
    3
    Ciasto na 5 gwiazdek. Po pierwsze pyszne, bardzo szybko się robi i bardzo proste - wyjdzie naprawdę każdemu. Jedno z lepszych ciast bez pieczenia.
    Prawie całkowicie trzymałam się przepisu : zamieniłam tylko masę kajmakową na ugotowane (skarmelizowane) mleko skondensowane słodzone w puszce, bo to zawsze ma konsystencję jaką chcę i trochę zastyga w lodówce a masa kajmakowa gotowa często jest za rzadka i nie chce gęstnieć w lodówce - ale to tylko moja fanaberia po prostu .
    No i standardowo u mnie zamieniłam bicie kremówki na śnieżkę "utwardzaną" żelatyną (zamiast fixu do śmietany).
    Ciasto polecam
  • pysiamn, 2010-10-07 11:00:47
    pysiamn
    ciesze się...ja jutro robię na sobotnią imprezkę
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-08 10:29:00
    aleksaa
    a ja robię jutro na niedzielną imprezkę i wrócę z komentarzem
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-10 21:36:39
    aleksaa
    2
    ciacho zrobione, kiedyś robiłam podobne i jednak tamto lepiej mi wyszło

    nie wiem dlaczego masa kajmakowa mi sie strrasznie rozlewała, co uniemożliwiało jakiekolwiek pokrojenie ciasta...

    Użyłam mleka skondensowanego, które ugotowałam na karmel bo nie lubie tych gotowych (mają w masie takie grudki cukru)... Na prawdę nie wiem co poszło nie tak.

    reszta bardzo dobra, nigdy nie używałam budyniu 'ulubionego' i byłam mile zaskoczona że tak łatwo się go robi
  • pysiamn, 2010-10-10 21:42:49
    pysiamn
    aaa ja zawsze biorę gotowy kajmak...z Gostyniaa jest aksamitny i gęsty bez ani jednej grudeczki ...Polecam

    Kiedyś robiłam sama ale kilka godzin gotowania puszki w garze/studzenie ... mnie odstrasza
    A Gostyń ma ŚWIETNY!

    Ja teraz robialam na sobote i wziełam mała puszkę kajmaku nie było ciasto takie slodkie...


    ps A budyń Ulubiony kupuje od lat :P jest genialny

    ciesze sie że smakowało
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-10 22:36:59
    aleksaa
    aeronauta też robiła z mleka więc myślałam że wyjdzie.. no cóż, łyżeczką też się dobrze wyjada :P

    Poszukam tego z Gostynia i przetestuje
    Komentarz
  • aeronauta, 2010-10-16 10:45:07
    aeronauta
    aleksaa, może za krótko gotowałaś mleko? Ja goruję 2-2,5 godziny i jest gęste, ale tak że można rozsmarować nożem.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-16 10:55:13
    aleksaa
    też zawsze gotuję 2h więc naprawdę nie wiem co było nie tak
    Komentarz
  • aanneett, 2010-10-23 19:55:11
    aanneett
    1
    Pierwsze ciasto które robiłam sama.
    Bardzo smaczne. Jedynie miałam problem z wylewającym się kajmakiem. Co na to poradzić?
  • pysiamn, 2010-10-23 21:49:16
    pysiamn
    potrzymać dłuzej w lodówce ...wtedy dobrze tezeje...
    Ja biore gotowy kajmak Gostyć i tak jak wg przepisu z Kasią go rozrabiam ...ścina się ladnie
    Komentarz
  • agus87, 2010-10-29 14:28:20
    agus87
    wyglada smakowicie, dzisiaj zrobie wiec na pewno ocenie w weekend
    Komentarz
  • moniak85, 2010-11-08 16:15:10
    moniak85
    1
    przyznam, że placuszek pyszny ale ja wprowadziła pewne modyfikacje. do krówki nie dodaję masła a 2 budynie gotuję normalnie tak jak w przepisie, tylko w 800ml mleka. ostatnio kremówkę ubijałam z żelatyną i też wyszło super. placuszek polecam. wszyscy się zajadali. robiłam już 3 razy! mniam!
  • gorzka prawda, 2010-11-17 17:51:26
    gorzka prawda
    0
    Robiłam ostatnio 3 BITa wg. powyższego przepisu. Robi się szybko i sprawnie, nie ma opcji żeby nie wyszło. Jeszcze lepsze jest na drugi lub trzeci dzień. Świetny opis wykonania. Dziękuję. Polecam każdemu kto uwielbia słodkości, bo to ciasto jest bardzo słodkie i pyszne.
  • kaska222, 2010-11-21 20:21:43
    kaska222
    Mam takie pytanie czy jak dam mniej niz pol kostki masla do budyniu to nic sie nie stanie?
    Ostatnio robilam na karpatce ale byla za slodka,az mnie mdlilo .A chcialabym sprobowac na masie budyniowej.
    Twöj Bit wyglada przepysznie
    Komentarz
  • TKclover, 2011-01-02 14:04:41
    TKclover
    1
    Ciasto wygląda i smakuje świetnie. Nie zajmuje zbyt dużo czasu no i nie trzeba czekać aż piekarnik się nagrzeje. Gorąco polecam
  • missmissy, 2011-01-09 10:14:43
    missmissy
    1
    Bardzo długo zbierałam się żeby zrobić to ciasto W końcu się zdecydowałam, gdyż od jakiegoś czasu chodzi za mną ochota na coś meeega słodkiego. Ciasto w smaku rewelacyjne!!faktycznie bardzo słodkie,ale połączenie wszystkich warstw jest poporstu niebiańskie!!!! NIestety masa wyszła mi za rzadka.wydaje mi się, że powinnam uzyc jeszcze mniej mleka niz 800 ml i za to odejmuje gwiazdkę. Na szczeście ciasto nie było dla gosci, wiec az tak jego polplynna forma nie przeszkadzala.
  • Saruniaaa, 2011-02-25 17:34:23
    Saruniaaa
    2
    To najlepsza wersja 3 bita jaką znam. Próbowałam już wszystkich i według mnie ten jest najlepszy. Robie go praktycznie w kazdy weekend bo jest to ulubione ciasto mojego meża Polecam!
  • MaRcIuLkA, 2011-06-25 17:11:12
    MaRcIuLkA
    1
    Zachęcona pozytywnymi opiniami, zdecydowałam się na to ciasto. Tak naprawdę szału nie ma. Uwielbiam słodycze w każdej postaci, ale 3bit mnie nie zachwycił. Jest mega słodki, mdły i nijaki. Plus jedynie za fajny wygląd, ale już go więcej nie zrobię. Moi domownicy też byli rozczarowani.
  • Ezzra, 2011-06-25 21:51:48
    Ezzra
    jaka wielkość blaszki ?
    Komentarz
  • kasia.diet, 2011-06-26 16:49:26
    kasia.diet
    1
    ja robilam to ciasto na Wielkanoc i tez bylam troche rozczarowana. masa kajmakowa mega slodka, masa budyniowa troche bez smaku, bita smietana mdla. w efekcie ciasto ogolem dosc nijakie w smaku raczej juz nie powtorze
  • anusia_1996, 2011-06-28 09:14:50
    anusia_1996
    2
    Ja robię to ciasto trochę inaczej, nie idę na łatwiznę. Budyń gotuję z: 1 litr mleka, kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru kryształu, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, szklanka mąki krupczatki. Zbyt słodki smak eliminuję używając krakersów. Przekładam: herbatniki -> budyń -> krakersy -> toffi ->krakersy -> bita śmietana (z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem) -> starta GORZKA czekolada. Ciasto ogólnie pyszne, szkoda że ma aż tylu wielbicieli (na drugi dzień zostaje pusta blaszka )
  • miiilenka, 2011-07-11 11:35:51
    miiilenka
    0
    Ciasto robiłam w sobote, niezdążyło się ustać a juz 3/4 blaszki zjedzono! świetne, ale też super słodkie. Na nastepny raz spróbuję z krakersami
  • SweetDarling07, 2011-08-24 17:48:52
    SweetDarling07
    1
    Ciasto robiłam w sobotę, jest PYSZNE!!!
  • ama, 2011-11-13 13:41:18
    ama
    1
    Ciasto bardzo smaczne, ale i bardzo słodkie. Wyszło mi jak na zdjęciu, nic się nie rozwala, nic nie rozlewa. Obawiam się tylko kaloryczności ciacha, ale w smaku rewelacja.
  • Arschen, 2011-12-04 14:27:25
    Arschen
    a zamiast masy kajmakowej jak zrobie z masa krówkową bedzie dobrze ?
    Komentarz
  • kropka75, 2011-12-05 09:59:47
    kropka75
    A to jakaś różnica jest?
    Komentarz
  • aanneett, 2012-01-19 05:18:22
    aanneett
    Mnie kajmak nadal się wylewa Nawet po odstaniu w lodówce 2 dni. Wszystko robie tak jak należy.
    Nie pamiętam któryto już raz go robiłam, jest pyszne nawet z tym wylanym kajmakiem
    Komentarz
  • girlishnesss, 2012-02-16 15:37:32
    girlishnesss
    Smacznie wygląda. Koniecznie muszę spróbować zrobić
    Komentarz
  • madzia34523, 2012-05-09 15:38:27
    madzia34523
    -1
    Ciasto jest przepyszne
  • Lady eSs, 2012-06-11 11:05:03
    Lady eSs
    0
    Po raz pierwszy postanowiłam zrobić ciasto sama i wybór padł na ten przepis. Ciasto wyszło bardzo dobre, jedynie zastrzeżenia mam do masy kajmakowej (strasznie słodka! dobrze, że pozostałe masy były lekkie i mało słodkie), masa trochę wylewała się.
    Ogólnie polecam
  • rzezuszka, 2012-07-14 20:46:55
    rzezuszka
    -1
    Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne... Genialne! U mnie w pracy zrobiło furorę
  • martul, 2012-07-22 18:31:04
    martul
    1
    robiłam wczoraj dziś konsumowaliśmy i powiem tylko tyle: DLACZEGO WCZEŚNIEJ NIE ZDECYDOWAŁAM SIĘ ZROBIĆ??????pycha wbrew pozorom nie jest aż taki pracochłonny i słodki jak mi się wydawało
  • MARTA0000, 2012-10-16 17:14:43
    MARTA0000
    uwielbiam to ciasto przekładane pysznościami ,kupiłam już potrzebne składniki w Lidlu więc zrobię wg. tego przepisu bo wygląda rewelacyjnie.
    Komentarz
  • grabek69, 2013-01-13 19:32:30
    grabek69
    0
    dokładnie tak samo robię swojego 3bit'a i jest nieziemski!
  • lovebird, 2013-01-14 16:52:23
    lovebird
    0
    robię z tego samego przepisu - REWELACJA!
  • HoneyIlove, 2013-03-19 09:33:10
    HoneyIlove
    0
    zrobiłam już raz i jestem zadowolona... wyszedł super i ten smak niedługo znów będę robić...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem