Penne z wołowiną i borowikami

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-01-17
  • Penne z wołowiną i borowikami

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby wrzucić do miseczki i zalać bardzo ciepłą wodą. Mięso pokroić w małe słupki (podobne jak do strogonowa), podsmażyć na oliwie, dodać czosnek wcześniej przepuszczony przez praskę, dodać cebulkę w plastrach. Rozpuścić kostkę rosołową w ok. 0,5 litra wody i zalać smażące się mięso tym bulionem. Dusić wszystko razem tak długo, aż odparuje cały sos. Jeśli mięso będzie nadal twarde, to podlewać wodą, aż zmięknie i dusić, aż ta woda odparuje. Rozmoczone i miękkie grzyby odcedzić w wody i dobrze wycisnąć, żeby z nich nie ciekło. Do odparowanego mięsa z cebulą dodać grzybki, a następnie śmietanę z odrobiną wody, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku. Dobrze zamieszać i dusić ok. 15 min, aż woda ze śmietany odparuje i sos trochę zgęstnieje. Uwaga, nie przypalić!
Ułożyć makaron na talerzu, polać sosem, na wierzch posypać natką i ćwiartkami małych koktajlowych pomidorków. Jeść, póki ciepłe!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe