Kremowe penne ze szpinakiem i pomidorami

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-01-17
  • Kremowe penne ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie dusimy świeży lub mrożony szpinak aż nie będą w nim wyczuwalne twarde włókienka. Dodajemy czosnek oraz pieprz. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z łyżeczką soli (nie zważy się dzięki temu) i dusimy 5 min. Na końcu dodajemy przekrojone na "ćwiartki ćwiartek" pomidorki i dusimy ok 2 min - nie mogą się rozpaść.
Doprawiamy obficie pieprzem ( + sól, jeśli ktoś lubi bardziej słone).

Mieszamy sos w dużej misie z ugotowanym makaronem i podajemy, zanim wystygnie.

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • karo86, 2010-09-26 12:58:08
    karo86
    2
    Coś pysznego, naprawdę polecam!!!
    Proponuję jeszcze dodać na wierzch starkowany żółty ser.
  • studentkaAM, 2013-12-03 15:13:40
    studentkaAM
    0
    Kompletnie nie mój smak. Połączenie szpinaku i pomidora jakoś do mnie nie przemówiło :/
    Wolę tradycyjny szpinak z feta.
    U mnie dodatkowa modyfikacją było dodanie boczku, który moim zdaniem uratował to danie. Plus oczywiście starty żółty ser na wierzch.
    Ugotowałam, zjadłam, powtórki nie planuję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem