Zupa krem z porów

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2010-01-17
  • Zupa krem z porów

Składniki:

Przygotowanie:

Pora kroimy na cienkie plasterki ( całą białą część i tą jasno zieloną, ciemnozielonych twardych liści tylko parę plasterków - dla koloru).
Dusimy pora na oliwie przez 5 min a następnie wrzucamy do 1 litra wody z rozpuszczoną kostką rosołową.
Obieramy ziemniaczka, kroimy w ćwiartki i też dorzucamy do garnka z rosołkiem i porem.
Kiedy por i ziemniak będą miękkie ( zajmuje to jakieś 20 min), miksujemy wszystko razem w garnku, dodając na koniec śmietanę z solą ( sól zapobiega warzeniu się śmietany).

Doprawiamy dużą ilością pieprzu + sól do smaku.

Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym - ja osobiście wolę groszek ( jak najdrobniejszy).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe