Mięso w sosie musztardowo - goździkowym

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-01-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mięso w sosie musztardowo - goździkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mięso w sosie musztardowo - goździkowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mięso w sosie musztardowo - goździkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mięso w sosie musztardowo - goździkowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mięso w sosie musztardowo - goździkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mięso w sosie musztardowo - goździkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Zależy jakie mamy mięso - ja miałam dzisiaj wołowinę, ale pyszne wychodzi także z szynki lub cielęciny.

Myjemy mięso, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podsmażamy, ok. 10-15 minut.

Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Wlewamy słoik musztardy i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był w musztardzie. Dodajemy suszone goździki, liście laurowe oraz zielę angielskie. Uwaga!! Aby się nie przypaliło, co chwila mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, ok. 10 minut, aby mięso przesiąkło musztardą i goździkami.

Dolewamy wody z bulionem (ja uwielbiam bulionetkę wołową Knorra) tyle, aby przykryć mięso i dusimy aż mięso będzie miękkie i sosik zgęstnieje, ok. 30-40 minut. W sumie to zależy jakie mamy mięso - cielęcina robi się najszybciej:)

Całość zajmuje ok 1 godz. Oczywiście nie trzeba przy tym cały czas stać, ale mieszać od czasu do czasu:)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-02-01 13:39:03
    hania811
    1
    Świetny przepis.
    Na pewno skorzystam..już czuję aromat wypełniający mój dom.
    Daję 4,5 gwiazdki bo nie należy solić mięsa (szczególnie wołowego) na początku duszenia. Sól dodajemy na końcu dzięki czemu mięso nie robi się tak twarde.

    No i jak ktoś robi z wołowiny musi się raczej przygotować na dłuższe duszenie..wątpię by zmiękło po godzinie .
  • La Monica, 2010-03-02 10:52:52
    La Monica
    1
    Moje smaki Na pewno spróbuję i nawet nie wiem czy już nie dzisiaj bo właśnie szukam obiadu
  • MamKalosze, 2010-07-22 00:14:22
    MamKalosze
    1
    już wyobrażam sobie ten piękny zapach
  • ptasie__mleczko, 2015-09-12 12:32:38
    ptasie__mleczko
    jaki jest sens oceniania przepisu przed jego spróbowaniem? zawsze mnie to zastanawia. Bo ładnie wygląda? Przecież tu chodzi o to, żeby spróbować przepis i potem dopiero ocenić :/
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe