dietetyczne owsiane ciasteczka

autor: , kategoria: ciasteczka, dieta South Beach , dodano: 2010-01-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! dietetyczne owsiane ciasteczka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! dietetyczne owsiane ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

owoce pokroić w kosteczkę, wszystko wsypać do miski, wymieszać, uformować placki o średnicy ok. 7cm, ułożyć na suchej blaszce, włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 160-175st C na 15-20 min. sprawdzić patyczkiem, powinny być miękkie ale nie zabardzo klejące. wyjąć, ostudzić, zjeść:)
opcjonalnie można polać czekoladą roztopioną w kompieli wodnej
[wtedy będzie bardziej kaloryczne]

    Śr. ocena: 4.78 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 13

Komentarze

  • alkamor, 2010-01-17 19:17:49
    alkamor
    -4
    wyglądają zachęcająco!
  • kropka75, 2010-01-18 09:23:02
    kropka75
    0
    Bardzo ciekawy pomysł na wysoko błonnikowe ciastka domowej roboty. Chętnie spróbuję. Przepis prosty i bez udziwnień, prosty skład. Zachęca do zrobienia. Foteczki też apetyczne.

    Mnie osobiście kupuje ta czekolada, ale to już mało dietetyczne wtedy.
  • AgaZ, 2010-01-18 13:10:28
    AgaZ
    1
    Z czekoladą nie wyglądają na dietetyczne, ale na pewno na bardzo pyszne i zdrowe. Bardzo fajny pomysł na zdrowy deser.
  • nicka01, 2010-02-03 22:28:56
    nicka01
    0
    ej ej ej !
    gdzie tu dietetyczność
    miód i czekolada na zdjęciu
  • juras23k, 2010-02-04 16:27:45
    juras23k
    oj czekolada oczywiście dla tych co się nie odchudzają a i tak jest gorzka więc samo zdrowie[żelazo itd]
    a łyżka miodu na tyle ciasteczek to naprawde niewiele
    Komentarz
  • shiral, 2010-02-10 16:52:29
    shiral
    0
    Nie dośc że bardzo smaczne to jeszcze jakie zdrowe Zazwyczaj robię już bez daktyli-wtedy są mniej słodkie.
    No i nie obędzie się bez gorzkiej czekolady Pyszotka
  • erzebet, 2010-02-12 14:11:43
    erzebet
    1
    Właśnie wyciągnęłam je z piekarnika i spróbowałam
    Pycha! co prawda ja dałam 3 łyżki miodu, bo nie zależy mi na dietetyczności...
    Na pewno będą częstym gościem w moim domu.
    Jest to bardzo fajny i prosty przepis.
    Idealny w sytuacji gdy mam na coś smak a do sklepu nie chce się wyjść, zazwyczaj wszystkie te składniki mam w domu.
  • Sweetys, 2010-02-12 14:25:53
    Sweetys
    1
    Wyśmienite ciasteczka.
    Próbowałam wersję z rodzynkami i orzechami.
    Pychotka, polecam
  • juras23k, 2010-02-13 12:56:48
    juras23k
    dziękuję mmm rodzynki i orzechy zapewne następnym razem wypróbuję taką kombinację
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-02-19 23:38:10
    kolorowatecza
    2
    Wyglądają obłędnie...
    Aż żałuje, że jestem na diecie czytając Twoje genialne przepisy
  • juras23k, 2010-02-20 20:22:41
    juras23k
    to coz to za dieta?
    te ciasteczka nie sa wcale takie grzeszne.miod moze niektorych zniechecic ale moja cora na SB w 2 fazie spokojnie je jadla
    Komentarz
  • numb05, 2010-02-25 18:46:27
    numb05
    właśnie pieką się w piekarniku, za pół godziny pochwalę się efektem oczywiście nie było tak całkowicie wiernie - inne bakalie (ja dałam rodzynki, trochę ananasa, orzechy), do tego zamiast otrębów pszennych dałam płatki pszenne, a także trochę więcej miodu (nie zależało mi na 100% dietetyczności) i pół łyżeczki cukru. Zobaczymy.
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-25 19:09:01
    juras23k
    no to czekam z niecierpliwością jak bedą ci smakować
    uwielbiam ten przepis właśnie za to,że można go dowolnie modyfikować i za każdym razem wyjdą inne ale równie pyszne.z ananasem jeszcze nei próbowałem ale napewno spróbuję
    Komentarz
  • numb05, 2010-02-25 19:57:11
    numb05
    1
    dobre, 5 daję, bo jednak naprawdę dosyć dietetyczne - bez masła! i prawdziwe owsiane ciasteczka - nie czuć że to ciasto Z PŁATKAMI tylko PŁATKI. wyszły średnio słodkie, ale jak dla mnie to bomba bo bardzo słodkich nie lubię. Oczywiście jak to owsiaki muszą dosyć dłogo "schnąć" w piekarniku ale co z tego przepis super, na pewno zostanie na długo, bo w smaku nie gorszy od wszystkich innych, a zdecydowanie mniej kaloryczny. No i prosty, wiadomo, a ja jestem maniaczką płatków owsianych w każdej postaci. następnym razem spróbuję innych dodatków, bo coś mi mówi że dodając trochę np. soku z cytryny i skórki pomarańczowej może wyjść fantastycznie a puki ciepłe... mmm. no i dla mnie ogromny + - to sposób na zabranie mojej ukochanej owsianki ze sobą wychodząc z domu, bo sycące są.
  • juras23k, 2010-02-25 20:45:04
    juras23k
    bardzo dziękujęcieszę się,że smakowało.ostatnio robiłem ze skórką cytrynową i były pycha.więc polecam.ja też nie lubię takich super słodziaków ale jeżeli ktoś takie woli to oczywiście polecam więcej miodu lub cukier jak się nie dietuje.
    Komentarz
  • dodaja, 2010-02-25 21:04:09
    dodaja
    1
    Straasznie podoba mi się ten przepis! A że wiosna za pasem i trzeba być fit, więc z pewnością wypróbuje i to nie raz Bardzo duży plus za prosty przepis
  • Sherrie, 2010-02-25 21:26:03
    Sherrie
    1
    nie jadlam,ale zapowiadaja sie baaaardzo smacznie
  • Sensuel, 2010-06-26 17:26:44
    Sensuel
    1
    Jurasku uwielbiam twoje ciasteczka .Te owsine to raz w tygodniu zawsze są u nas,bo mąż się domaga.Ale wypróbuję i ten przepis.Liczę na to,że będą równie pyszne jak tamte ,bo wyglądają smakowicie.
  • eifersucht, 2010-09-30 18:57:24
    eifersucht
    1
    Dziś zrobiłam, wyszły pyszne Aczkolwiek dodałam do nich zamiast tego co podajesz rodzynki, sezam i orzechy
  • fitnesss, 2011-03-12 12:32:48
    fitnesss
    -2
    www.kochamy-jedzenie.blogspot.com
    Znajdziesz tu przepisy na lekkie dania, na ciastka owsiane i inne
  • Paula_86, 2011-12-11 13:16:20
    Paula_86
    1
    właśnie wyciągam ciasteczka z piekarnika, są wspaniałe, przepis nieco zmieniłam; zamiast miodu rozpuściłam słodzik w mleku (przez co pewnie tracą na aromacie), zamiast daktyli dałam jak w propozycji śliwki, pominęłam, morele, ale są rodzynki, żurawina i co tam jeszcze miałam w szafce ale słodzik czy miód nie jest konieczny jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciastek bo owoce dają wystarczającą słodycz
    5 za łatwość wykonania, proste składniki, brak margaryny czy masła(plus za oliwę z oliwek), dietetyczność no i za smak

    dodam jeszcze, że masę warto zostawić dosłownie na 5 minut, gdy lekko napęcznieje łatwiej formuje sie ciasteczka, bo Ci bardziej niecierpliwi mogą tracić spokój ducha przy klejącej sie masie
  • Ervisha, 2012-01-01 11:47:43
    Ervisha
    Nie trzeba płatków zagotować z mlekiem ?
    Komentarz
  • letztesBiest, 2012-02-05 15:31:24
    letztesBiest
    1
    Od razu mowie, ze jeszcze nie pieklam, ale pozwolcie, ze ocenie sam przepis - rewelacja. Do tej pory robilam z innego przepisu (z masłem) i byly przepyszne. wierze, ze te beda co najmniej rownie dobre. same zdrowe i pyszne skladniki, wiec efekt musi byc super. jutro kupuje brakujace skladniki!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe