Negatyw brownies
autor: vesenka,
kategoria: ciasta ucierane , dodano:
2010-01-18
Składniki:
- masło [100 g]
- jajka [2 szt.]
- cukier [0.3 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- sól [1 szczypta]
- aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
- migdały [0.5 szklanki] (siekanych lub w płatkach)
- czekolada biała [300 g]
- mÄ…ka [1 szklanka]
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać do masła połamaną czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszać.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać jajka,aromat waniliowy i rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać migdały. Wymieszać.
Ciasto wylać do foremki (około 25x25cm)
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik
Komentarze
Bardzo proste ciasto, jak mnie leń pochwyci to z przyjemnością zrobię. /Tylko nie mam takiej formy, cholewcia./ I ładnie opisane. Przepis dla każdego, żadnych trudności.
Lubię czasem takie nieskomplikowane słodkości, raz raz i można szamać.
Czy ciacho jest mocno migdałowe? Czy bardziej czekoladowe?
Dziękuję,że zauważyłaś, bo ja przegapiłam swój błąd
Ciekawa propozycja, taka "lekka" w stosunku do tradycyjnego (mniej cukru, masła).
Koniecznie wypróbuję.
Przepis prosty.
Wypróbuję jeszcze to borownie i może ze śliwkami