Żurek z jajkiem

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Żurek z jajkiem

Składniki:

Przygotowanie:

Obraną włoszczyznę włożyć do garnka, zalać wodą, gotować 30 min. Do wywaru dodać zakwas. Gotować 5 min. Zupę zagęścić mąką i śmietaną. Dodać masło. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać z połówkami jaj.

Kiszenie żuru:
szklanka mąki żytniej
kilka ząbków czosnku
mała cebula
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 kromki razowego chleba ze skórką lub 1 dag drożdży

Do kamiennego garnka lub szklanego słoja wsypać mąkę, wymieszać z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina ostygnie, wlać cztery szklanki chłodnej przegotowanej wody, włożyć cebulę, chleb lub drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć garnek płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas nadaje się do użycia już po trzech dniach.

Podpowiedź: Kto nie zdąży zrobić zakwasu, może kupić gotowy w sklepach warzywnych lub na targach. Można też zastąpić go białym barszczem w proszku, który należy przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Asienka187, 2009-12-30 23:38:50
    Asienka187
    3
    Uwielbiam zurek, a nigdy nie trafiłam na przepis ktory w 100% mi odpowiadał. Ten jest idealny!
  • delightful_girl, 2009-12-31 10:53:54
    delightful_girl
    1
    Zgadzam się, ten przepis jest idealny i bardzo dokładny!.
  • joasia2512, 2010-01-02 23:13:30
    joasia2512
    Uwielbiam żurek ale u mnie zawsze królował taki z torebki, ten przepis jest mało skomplikowany więc na pewno go wykorzystam a torebkowy odstawie.
    Komentarz
  • 83evelinka, 2010-02-28 16:23:06
    83evelinka
    2
    Przepis super,tak jak i zupa! Mniam!Uwielbiam taki żurek z jajkiem i ze śmietaną oraz kiełbaską,mój synek również. Polecam, warto ugotować taki żurek, niż ten z torebki. Smaczny i zdrowy
  • dodaja, 2010-04-02 22:18:51
    dodaja
    0
    Żurek wprost ubóstwiam. Ale ja do swojego nie dodaje ani masła ani śmietany ani mąki i też wychodzi równie smaczny. Zdjęcia są cudne i już nie moge się doczekać śniadania Wielkanocnego
  • stowka, 2010-11-02 09:34:36
    stowka
    1
    Uwielbiam,Twoj zurek,wyszedl przepyszny
    Mam tylko pytanie,ile taki zakwas moze stac ? Chcialabym go zrobic troche wiecej,ale nie wiem,czy sie nie zepsuje
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-23 21:03:51
    Snowwhiteproncess
    -1
    Dobry przepis na żurek Ale brakuje białej kiełbasy. Najlepiej ją ugotować w wywarze, a później podsmażyć i tak podawać razem z jajkami i zalać żurkiem. Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem