krówki

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2010-01-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! krówki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! krówki

Składniki:

Przygotowanie:

wszystko zagotować z naczyniu z grubym dnem cały czas mieszając.gdy masa przybierze złocisty kolor zgęstnieje i będzie wykazywała tendencje do przypalania należy zdjąc garnek z ognia i chwilę ucierać drewnianą kulką,przelać do prostokątnego naczynia[ja preferuje plastikowe pudełko po lodach bo zawsze można je przeciąć jeżeli zastygnięta masa nie będzie chciała odejść]schłodzić,pokroić.można również toczyć z nich kuleczki lub inne kształty[ale trzeba to robić gdy masa będzie schłodzona ale nie twarda]

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-19 08:54:51
    kropka75
    0
    Ciekawy pomysł na domowe krówki. Jeszcze takich nie jadłam. /W podobny sposób robię masę do wafli, ale jakoś nie wpadłam na to, by zrobić z niej krowy./

    Fajna zabawa dla większych dzieci spragnionych kulinarnych wrażeń.
    Jedynie obawiam się tego krojenia...

    A te krowy to ciągutki są czy kruche?
  • juras23k, 2010-01-19 21:54:45
    juras23k
    mi zawsze wychodzą ciągutki ale nie mordoklejki.podobno im dłużej gotowane a później ucierane tym są bardziej kruche.jak narazie nie sprawdziłem tego.
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-19 21:55:23
    juras23k
    a z krojeniem nie ma najmniejszego problemu.
    Komentarz
  • mamak, 2010-01-23 11:53:52
    mamak
    ja jakaś guła jestem czy mogła byś składniki przełożyć na gramy bardzo proszę bo ta szklanka i kostki jakoś do mnie nie przemawiają(czy może to są gramy?)
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-09 17:04:27
    juras23k
    no skoro kostka ma 250g to 1/3 bedzie jakies 84g
    a 3/4 szklanki to nie mam pojecia ile to jest chyba ok 190g??
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 11:46:00
    Martilla
    0
    Jeszcze nie robiłam sama krówek. Jeśli mówisz że z krojeniem nie ma problemu to zaryzykuję i je zrobię.
  • ewelline, 2010-07-30 20:09:18
    ewelline
    ale super przepis
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe