Fuszer - ziemniaki lwowskiej biedoty

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2010-01-19
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Fuszer - ziemniaki lwowskiej biedoty
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Fuszer - ziemniaki lwowskiej biedoty
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fuszer - ziemniaki lwowskiej biedoty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fuszer - ziemniaki lwowskiej biedoty

Składniki:

Przygotowanie:

Wersja z kiełbasą przynależna była wyższej kaście biedoty, ci najbiedniejsi smażyli na jakimkolwiek tłuszczu.

Danie z arsenału dań mojej Babci, serwuję czasami jak nie mam czasu na cokolwiek innego. Mój syn zajada się fuszerem aż miło.

Patelnia - zacznij po 15 minutach gotowania ziemniaków.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę rzucamy na średnio rozgrzaną patelnię. Jak tylko puści tłuszcz, dodajemy cebulę i dodajemy trochę pieprzu do smaku (kiełbasa jest słona sama w sobie, ostrożnie z solą). Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli, często przewracając żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę słodkiej papryki - nie rób tego na początku, bo przyprawa usmażona zgorzknieje!

Obrane ziemniaki ugotować, następnie odlać 1/2 maksimum 3/4 szklanki wody z ziemniaków, odcedzić ziemniaki z wody. Jak wszystko jeszcze bucha parą i przed tłuczeniem ziemniaków wlać znowu do garnka odlaną wodę ze szklanki i posypać ziemniaki łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na 2-3 minuty, żeby mąka nawilgła.
Potem tłuczemy ziemniaki - długo i dokładnie, aż staną się bardzo kleiste (mąka zadziałała) i będą niemal odchodzić same od tłuczka.

Na talerz wykładamy ziemniaki, najlepiej łyżką zanurzoną w tłuszczu z patelni (nie klei ziemniaków), płasko (2 cm) uklepując ziemniaki w oczka. Ziemniaki polewamy tłuszczem z patelni i posypujemy usmażoną cebulką i skwarami z kiełbasy.

Do dania idealnie pasuje ogórek kiszony, sałatki na bazie ogórka lub sałatki z kapusty kiszonej.

Proste, tanie, szybkie i bardzo sycące danie - idealne dla głodnego studenta.

Smacznego :-)

    Śr. ocena: 4.45 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-20 09:27:27
    kropka75
    1
    Strasznie kaloryczne. A myślałam, że Ty jesz tylko zdrowe rzeczy.

    U mnie w domu, obecnie funkcjonuje to danie w wersji z boczkiem. Boczek smażony dodajemy do utłuczonych ziemniaków, czasem też podsmażamy cebulkę i mieszamy. Podawane z czystym barszczem lub żurem.

    Nie wiem jaka była wersja pierwotna i już nie spytam, bo nie mam kogo, ale danie na pewno wzięło się ze wschodu, tak jak i moja rodzina od strony mamy. Pewnie przez lata ulegało modyfikacji... Być może wyszło z tego samego przepisu co wyżej.

    Aha - i u mnie nie ma tam mąki. Nigdy nie jadłam mąki ziemniaczanej nie zagotowanej i trochę mnie to zaskoczyło w tym przepisie. Zgaga nie grozi?

    Ogórek kiszony pasuje tu idealnie.
  • zlosliwiec, 2010-01-20 09:52:21
    zlosliwiec
    Bez mąki nie jest to fuszer, tylko ziemniaki
    Spróbuj z mąką - danie jest strasznie zapychające, więc uwaga na wielkie porcje.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-20 20:23:50
    paulina150528
    1
    Zapychacz niesamowity, jednak smak fajny Babcia mnie tym często raczyło ale nie miałam pojęcia, że tak to się nazywa.


    Tylko boczuś zamiast kiełbasy był u babci zawsze grany
  • kropka75, 2010-01-21 08:10:33
    kropka75
    Spróbuję. Ale jak mi się dziecko zaklei, to będzie na Ciebie. )))

    Ps. Foteczka mile widziana.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-21 10:57:09
    zlosliwiec
    Foteczkę dorzucę jak będę mieć. A dzieciak jeśli lubi ziemniaczane tematy przegryzie się bezproblemowo - jak moje obajdwa rozrabiaki ;-)
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-21 11:07:27
    zlosliwiec
    BTW: na lubelszczyźnie jest wiele odmian fuszeru (fusz, porka, lemiesza) - ale wszystkie z mąką ziemniaczaną (czasem, ale rzadziej - zwykłą mąką).

    Niektórzy zostawiają fuszer do wystygnięcia (całkowitego) i smażą potem z niego kotleciki (mniam). Inni dodają sos wymieszany z podsmażanej cebulki ze śmietaną (nie na słodko!). Praktycznie co dom to obyczaj. Zachęcam do eksperymentowania.

    U mnie w domu mama robiła kotleciki z kiełbaską usmarowaną musztardą oklejoną fuszerem.
    M N I A M absolutny
    Komentarz
  • anka_85, 2010-01-23 20:47:24
    anka_85
    chyba zrobię jutro na obiad
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-24 21:19:02
    dagwoj
    Fuszer to smak z dzieciństwa, obok ryb pod każdą postacią i leśnych grzybów. Babcia mieszkała w wiosce rybackiej i uwielbiała chodzic do lasu. A że pochodziła z lubelszczyzny miała wiele ciekawych i bardzo prostych, szybkich w wykonaniu dań. I choc lubię wykwintasy na stole przepięknie podane, jakbym kurde miała pod ręką to cudo pożarłabym całe!
    Komentarz
  • anka_85, 2010-01-25 21:15:58
    anka_85
    0
    jadłam to po raz pierwszy w życiu i nie smakowało mi.
    ta mąka ziemniaczana w ziemniakach mi nie podchodzi.
    nie mój klimat, chociaż lubię ziemniaczane klimaty.
  • zlosliwiec, 2010-01-25 21:39:58
    zlosliwiec
    Nie wyczujesz mąki ziemniaczanej w ilości 1 łyżki na 2 kg ziemniaków, bo to mąka ZIEMNIACZANA z ZIEMNIAKAMI. Na pewno zrobiłaś prawidłowo ten przepis?
    Komentarz
  • Iwona6, 2010-02-04 01:15:02
    Iwona6
    Ja z innej beczki.
    Złośliwiec napisał, do przepisu (..)kiełbasa zwyczajna [1 szt.] (pęto) (..)
    Ja a propos pęta.
    Robiłam zakupy w wiejskim sklepiku i klient poprosił kiełbasę śląską, właśnie owo pęto, a pani ekspedientka, upewniwszy sie,że o to samo chodzi, obrazując to wszystko ruchem ręki ( robiąc koło, po prostu), powiedziała(...) Takie TAM i z owrotem, czy tylko TAM(...)

    No i chyba pęto kiełbasy będzie dla m,nie od dziś, takim TAM i Z POWROTEM....
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-04 07:35:06
    zlosliwiec
    Pęto to TAM i Z POWROTEM kiełbaski.
    Ilość jak kto lubi - ja wolę więcej, bo nie jest tak zdrowo ;-)
    Komentarz
  • anka_85, 2010-02-04 18:05:42
    anka_85
    nie robiłam z 2 kg ziemniaków, bo nie dałabym rady tyle zjeść
    no i masz mnie, zmniejszyłam proporcje ziemniaków, ale mąki ziemniaczanej nie do końca. za dużo mąki i z tąd wyszło jak wyszło.
    przepis wypróbuje raz jeszcze, ALE tym razem zrobię z 2kg ziemniaków, to co zostanie pójdzie na wersje podsmażoną z kotlecikami. no i ocena, raz jeszcze

    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-04 18:21:28
    zlosliwiec
    Za dużo mąki nie powinno mieć wpływu na smak, po prostu miałabyś problem z wyrobieniem ziemniaków (stałyby się zbyt kleiste). Jak znam życie, ktoś Ci upchnął kiepskie ziemniaki...

    Sugeruję kupić ziemniaki tzw. kremowe. Sałatkowe lub - czasem upychane jako super gatunek (!!!) - pastewne nie nadają się do fuszeru
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-02-07 00:20:26
    dagwoj
    1
    Fuszera oceniłam obiektywnie, szkoda ze zabrales punkty, potrawa rewelacyjna!
  • bombka666, 2010-02-07 12:47:02
    bombka666
    1
    O jak dawno nie jadłam tego przysmaku....

    Jak byłam mniejsza i mama wysyłała mnie na wakacje do cioci to pierwszego dnia zawsze musiały być tak podane ziemniaki.
    W kieleckim znane są pod nazwa Prazoki.
    Mimo tej kaloryczności i tego że za zwykłymi ziemniakami nie przepadam Te po prostu Uwielbiam
  • Berlinianka, 2010-02-12 16:20:27
    Berlinianka
    2
    Faktycznie lubisz ziemniaki Zatem może jutro zrobię coś z nimi i wrzucę na Smaczny, może i to Ci zasmakuje

    Mój ojciec byłby zachwycony tym daniem, pochodzi z Białostocczyzny, a tam kochają dania z ziemniaków

    Ja oczywiście jestem w stanie wyobrazić sobie smak, ale póki dietuję nie ruszę ani kęsa!
  • Berlinianka, 2010-02-12 20:48:57
    Berlinianka
    Jak napisałam tak i zrobiłam, tylko nie jutro a dzisiaj, haha
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-12 21:00:56
    zlosliwiec
    Mam nadzieję, że smakowało (wiem wiem, dieta...)
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-12 21:39:49
    Berlinianka
    Właśnie widzę, że się kopnęłam w pisaniu przepisu i zapomniałam o 1 składniku, dość ważnym. Poza pisaniem w komentarzach da się to jakoś naprawić?

    A rodzince smakowało Dużo wyszło, to jeszcze jutro będą jeść ^^
    Komentarz
  • 135nudziara, 2010-02-26 17:58:45
    135nudziara
    2
    gdy nie mam czasu ani ochoty na coś skomplikowanego, szukam czegoś prostego, a zarazem dobrego.
    a to jest...proste i smaczne, więc przepis idealny!

    szczerze powiedziawszy nie miałam przyjemności wcześniej tego jeść. na pewno zagości u naszej kuchni
  • karolinusienka, 2010-02-28 09:18:29
    karolinusienka
    1
    znam ten przepis czasami babci mi go robila pamietam smak tych ziemniaczkow nie do opisania! pycha!
  • manusiakubusia, 2010-03-03 10:29:47
    manusiakubusia
    2
    Moje ulubione prażuchy Babcia tak na to mówiła.
    Uwielbiam takie podsmarzone a do popicia zurek
    Chyba będą dzisiaj na obiad.
  • zlosliwiec, 2010-03-03 10:41:43
    zlosliwiec
    Prażuchy to smażone na złoto kotleciki z zimnego fuszeru Mniam
    Komentarz
  • agness_8, 2010-03-03 13:23:19
    agness_8
    0
    Smak dzieciństwa, nie miałam pojęcia, że tak to się nazywa. Przepis dodaję do ulubionych i zrobię n próbę mojej rodzince w sobotę. Szkoda, że bez zdjęcia
  • k-n, 2010-03-06 16:26:28
    k-n
    W Wielkopolsce fuszer to po prostu PRAŻOCHY
    Najczęściej podaje się je z kapuśniakiem.
    Zresztą jakkolwiek by się to nie nazywało, pewne jest to, że jest to potrawa prosta, smaczna i okropnie zapychająca!
    Komentarz
  • frywolna franka, 2010-03-16 17:30:33
    frywolna franka
    oooooooo
    padłam....
    dzięki wielkie za smak dzieciństwa.

    Muszę zrobić i stwierdzę czy ta wersja to potrawa mojej babci. Pamiętam to jako jednodaniowe na dwóch talerzach W jednym fuszer (ze zrobioną pośrodku dziurką chochelką - w tym masełko) a w drugim zupa owocowa.....
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-17 07:31:56
    zlosliwiec
    Zupa owocowa? Ojej... To już smaki z Wielkopolski, placki ziemniaczane z cukrem, pierogi ruskie z cukrem... Nie podzielam - wolę wschodnie klimaty
    Komentarz
  • pavett, 2010-03-17 18:34:54
    pavett
    A u nas nazywa się to Lemieszką!
    Jak zwał tak zwał ale pyyycha!
    Komentarz
  • frywolna franka, 2010-03-24 09:01:39
    frywolna franka
    i po ślunsku - kanapki z zielonym ogórkiem i cukrem.
    Pochodzę z absolutnego i totalnego wschodu, więc nie wiem skąd się babci wzięła ta zupa owocowa w zestawie....

    Ostatnio zamówiłam w Krakowie pierogi z serem. Polałam maggi (po rzeszowsku), popieprzyłam i uświadomiłam sobie, że w Krakowie pierogi z serem są na słodko... yamii
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-03-28 13:58:25
    pysiamn
    Złosiu ale mi skaczka narobileś U mnie w domku mama taki robiła mniam mniam.....
    Ale ja teraz mama karmiaca jestem więc z przyspaku...naszczęście to chwiloweeee
    Komentarz
  • ZAQOCHANA, 2010-05-17 16:41:28
    ZAQOCHANA
    To musi dopiero smakowac Polskoscia
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-13 21:32:15
    marissima
    0
    u mnie to się nazywa fusia
    polewamy tylko skwareczkami z tłuszczykiem
    a jak zostanie coś z obiadu to robimy kotleciki i smazymy na patelni
    można zjeść z siadłym mlekiem
  • zlosliwiec, 2010-12-13 10:18:32
    zlosliwiec
    Kotleciki z fuszeru robi się, jak fuszer całkowicie ostygnie. Uwielbiam takie kotleciki z kwaśną śmietaną...
    Komentarz
  • gabka9, 2011-04-08 22:35:57
    gabka9
    PRAŻUCHY to (w górach) kluchy z prażonej mąki razowej, zalanej wodą z solą, to tego kwaśne mleko lub masełko iii....jami

    To dopiero potrawa biedoty
    Komentarz
  • agawa70, 2012-01-24 08:26:48
    agawa70
    Ja znam fuszer robiony na mące pszennej zamiast jak tu ziemniaczanej. I dodawanie mąki odbywało się owszem - do gorących ziemniaków, ale ugniatało się je na ogniu, żeby podczas ugniatania mąka się zaparzyła i nie była surowa a ziemniaki nabrały odpowiedniej konsystencji. Dawniej robiło się to na piecu który ciągle był gorący - teraz trzeba zostawić je po prostu dłużej na ogniu kuchenki.
    Podczas takiego zaparzania masa ziemniaczana wydaje dźwięki takie pśśśś... pśśś... :P i w niektórych rejonach nazywana jest psiochą
    Koniecznie z sosikiem ze zrumienionej cebulki i śmietany!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe