Rosół po meksykańsku

autor: , kategoria: zupy, dieta South Beach, kuchnia meksykańska , dodano: 2010-01-19
  • Rosół po meksykańsku

Składniki:

Przygotowanie:

Jako pierwszą powinniśmy przygotować salsę, którą dodajemy w późniejszym etapie do rosołu. Przepis na salsę znalazłam w książce dotyczącej diety South Beach, jednak wiem, że sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Ja użyłam ok. 20 sztuk pomidorków cherry, czosnek, świeżą bazylię, szczypiorek, pieprz i sól. Wszystko razem rozdrobniłam blenderem i już było gotowe do użycia.

Przygotowanie rosołu zaczynamy od rozgrzania w garnku 2 łyżek oliwy z oliwek, na którą wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Chwilę smażymy, następnie zalewamy wszystko bulionem, zwiększamy ogień i dość szybko doprowadzamy do wrzenia. Pierś z kurczaka kroimi w paseczki i wrzucamy do bulionu, gotując aż straci różowe zabarwienie, ok. 3-5 minut. Dodajemy przygotowaną wcześniej salsę i ponownie gotujemy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół wyszedł rewelacyjny, ważne jest, aby miał intensywny, ostry smak. Jego zaletą jest również to, że robi się go błyskawicznie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe