Sałatka z makaronu ryżowego i suszonych grzybów

  • Sałatka z makaronu ryżowego i suszonych grzybów

Składniki:

  • makaron [1 op.] (ryżowy)
  • grzyby suszone [20 dag]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [1 ząbek]
  • pieprz
  • przyprawa w płynie do zup (maggi - ilość dobieramy wedle własnych upodobań, jednak trzeba pamiętać, że to właśnie ta przyprawa nadaje sałatce specyficzny smak)

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju. Gdy zacznie wrzeć ściągamy z ognia, wrzucamy do środka makaron i zostawiamy go na ok. 5 min. Po tym czasie odcedzamy i kroimy makaron na krótsze nitki. Najlepiej wziąć po prostu cały "pęk" makaronu, umieścić na desce do krojenia i pokroić na 4-6 części. Całość wrzucamy do miski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i posiekany ząbek czosnku, dusimy do miękkości. Grzyby suszone gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy i kroimy na drobniejsze kawałki (grzyby radzę ugotować wcześniej, bo zajmuje to trochę czasu). Dorzucamy do cebuli i chwilę zasmażamy. Następnie wrzucamy cebulę z grzybami do makaronu, dokładnie mieszamy, dość mocno pieprzymy i dodajemy sporo magii. Chłodzimy i gotowe.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z mango

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem