Zupa grzybowa

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Zupa grzybowa

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w plastry i udusić z masłem. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Dusić 15 min po czym połączyć z wrzącym wywarem. Dodać kostkę bulionu grzybowego i gotować 30 min, zdjąć z ognia, zmiksować. Połowę śmietany starannie wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia. Pozostałą śmietanę roztrzepać z żółtkiem, rozprowadzić gorącą zupą, wlać do garnka, wymieszać. Doprawić do smaku, rozlać do filiżanek, posypać natką. Podawać z grzankami z bułki.

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:57:05
    EwcIaKIcIA
    cieknie jak tylko czytam przepis, koniecznie zrobię
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-09-11 15:48:31
    aleksaa
    -1
    przepis dobrze opisany jednak to co mi wyszło w niczym nie przypomina zupy na zdjęciu... do zupy użyłam podgrzybków i wyszedł mi kolor - zgniły zielony... na zdjęciu konsystencja wygląda jak brązowy, gładki sos - w rzeczywistości - niekoniecznie...

    wygladem się rozczarowałam - na uroczysty obiad, np wigilię bym tego z pewnością nie podała, za to smak nawet, nawet, może trochę czuć mąkę.
  • kropka75, 2010-09-13 11:45:03
    kropka75
    -1
    Świetną grzybową zupę robi się u mnie w domu, ale...

    1. Ja nie zatrzepuję zup mąką i nie widzę takiej potrzeby. No ale jak ktoś lubi...

    2. Bulionowi grzybowemu w kostce mówię stanowcze NIE. Mamy grzyby, to po jakiego grzyba ta pseudo grzybowa chemia?? Bulion zwykły, drobiowy najlepiej, chętnie z kawałka mięsa, nie z kostki w zupełności wystarczy;

    3. Dodałabym do tego trochę warzyw, nawet jakby miały być potem wyrzucone (albo przeznaczone na sałatkę), zupa ma ciekawszy smak. Tu całość ma być zmiskowana, więc tym bardziej przydałyby się warzywa (np. zamiast warzywnego bulionu z kostki.)

    4. Fotka z innej bajki. Gdzie te zmiksowane grzyby?
    Notabene nie wiem po co je miksować. Ostatnio jakaś dziwna moda na papki panuje.

    5. Po co to jajko do zupy? Przepis na salmonellę? Smaku żadnego to nie daje, a już zagęściliśmy mąką.

    Moja babcia miała w grzybowej mistrza. Podawała ją z makaronem. I z całymi grzybami. Pycha.
    Tej wyżej chyba bym nie zjadła.


Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem