Kurczak pod pierzynką

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-01-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak pod pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak pod pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, przekrajamy wzdłuż, jeśli są zbyt grube, układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy. Na patelni podduszamy pokrojone pieczarki i cebulkę, a następnie przykrywamy nimi kurczaka. Marchewkę ścieramy na tarce i układamy z niej następną warstwę. Na wierzchu smarujemy majonezem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż majonez z marchewką zaczną się rumienić. Szczerze polecam. Zestawienie z majonezem, jak dla mnie - dość dziwne, ale wyszło przepyszne.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • limetka81, 2010-02-13 11:17:30
    limetka81
    musi być pyszne. na pewno się skuszę
    Komentarz
  • joanna2114, 2010-03-26 11:18:08
    joanna2114
    Fajne zrobie to dzis na obiadek
    Komentarz
  • patinka_, 2010-06-08 11:16:28
    patinka_
    0
    Zrobiłam wczoraj-pyszne!! dodałam jeszcze czosnku i musztardy na filety
  • zuzzi, 2010-09-29 21:58:28
    zuzzi
    0
    PYCHA! W sumie zapiekankę robi się szybko i baaaardzo łatwo. Bałam się tego majonezu, ale nadał on potrawie delikatności i stonował smak. dodałam czosnek na filety i mniej pieczarek (nie miałam ich za dużo. Tylko 2). Ogólnie jestem zadowolona z wyniku i mój TŻ również, więc myślę, że zapiekanka zagości u nas częściej
  • agnieszka_ask, 2011-04-14 23:16:03
    agnieszka_ask
    0
    Cudowny! Dodałam ogromną ilość pieczarek, bo jestem strasznym grzybolubem. Kurczaka posypałam "kurczakiem po staropolsku" kamisa, żeby wydobyć więcej aromatu. Całe szczęście zrobiłam troszkę więcej, bo wieczorem dostałam smaka na "jeszcze odrobinę" kurczaka A z tego wszystkiego, najbardziej smakowała mi marchewka. Myślę, że w przyszłości pokombinuję z zapiekaniem różnych warzyw pod majonezem Super potrawa!
  • Unla, 2013-02-21 20:43:32
    Unla
    0
    Zrobiłam dziś na obiad. Bardzo smaczne i będę danie robić częściej. Troszkę ten majonez mnie odstrasza pewnie już mi się odkłada na boczkach Ale i tak super
  • studentkaAM, 2014-04-05 14:56:16
    studentkaAM
    0
    Przepuszna alternatywa na kurczaka do obiadu! Mięsko wychodzi mięciutkie i wilgotne. Bałam się tego majonezu, ale to właśnie on nadaje temu daniu delikatności. Jednyna modyfikacja u mnie to tak jak dziewczyny wcześniej sugerowały, dodałam 2 ząbki czosnku na filety. Zasłużone 5* ode mnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem