Suszone pomidory

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-01-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory

Składniki:

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy szypułki. Łyżeczką usuwamy gniazda nasienne (można je później użyć do zupy pomidorowej). Układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach, skórkami do dołu, solimy, pieprzymy i wkładamy do nagrzanego do ok. 80-90 stopni piekarnika (najlepiej ustawić piekarnik na funkcję termoobiegu). Czas suszenia zapewne u każdego będzie wyglądał inaczej, u mnie trwało to około 5 godzin. Jednak w międzyczasie powinno się sprawdzać, gdyż małe pomidorki na pewno ususzą się szybciej i trzeba je wyciągnąć, aby się nie spaliły. Koniecznie należy zostawić uchylony piekarnik podczas suszenia. Właściwie ususzone pomidory powinny zachować swój kolor, być spreżyste, nie mogą być wyschnięte na wiór. Słoiki na pomidory wyparzamy i układamy w nich pomidorki, ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki, bazylię, warstwowo, wypełniając słoik do 3/4. W międzyczasie grzejemy olej, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Gorącym olejem zalewamy pomidorki do pełna, mocno zakręcamy i stawiamy do góry nogami, aby się zassało. Tak przygotowane pomidory można jeść już na drugi dzień jak wystygną, jednak nadają się do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-20 08:12:42
    28nana
    2
    dla mnie bomba
    jakoś nigdy nie chciało mi się robić takich rzeczy ( tym bardziej że w sklepie można kupić podobne ) ale co hand made to hand made

    co jak co...ale ja poczekam z tym daniem aż zacznie się pomidorowy sezon - jakoś teraz pomidory są drogie i niezbyt smaczne ( mimo iż zawsze trzymam swoje na parapecie żeby dojrzały )

    gwiazdki przyznaję za:

    - miłe zaskoczenie i skuszenie na przygotowanie pomidorów home made
    - własne ( apetyczne ) zdjęcia
    - przejrzysty przepis
  • Eileen82, 2010-01-20 08:58:24
    Eileen82
    Ja również robiłam te pomidorki w okresie letnim, teraz niestety pomidory do niczego się nie nadają. Dodam jeszcze, że z ok. 10 kg pomidorów wyszło mi 10 słoiczków 0,7 l.
    Komentarz
  • smoccos, 2010-02-15 14:53:42
    smoccos
    1
    Zdjęcie zachęca do robienia i jedzenia .. mniam.
    Zamierzam robić takie weki latem, przepis na pewno wykorzystam. Dodaje o ulubionych
  • irsin, 2010-02-15 16:01:56
    irsin
    0
    Uwielbiam suszone pomidory.
    Dodaje je do pesto, do salatek, i nawet kanapki z nimi jem
  • Eileen82, 2010-02-15 18:26:01
    Eileen82
    Ja również bardzo lubię kanapeczki z tymi pomidorkami Super też są do makaronu.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-15 18:35:20
    Berlinianka
    2
    Martwi mnie tylko, czy takie zdechłe sklepowe, nafaszerowane chemią pomidory się do tego nadają?
    Rozumiem działkowe pomidorki, podlewane gówienkiem

    Ale te białe w środku ze sklepu... szkoda na nie zachodu chyba? Mam rodzinę, która posiada szklarnie z pomidorami, wiem co robią, żeby pomidor szybko ładnie wyglądał z zewnątrz i nie jest to nic zdrowego...

    To ja z tym przepisem zaczekam do lata
  • Eileen82, 2010-02-15 18:40:06
    Eileen82
    Oczywiście te pomidorki, które są teraz w sklepach wogóle się do tego nie nadają. Najlepszy jest gatunek o nazwie Lima, takie podłużne, mięsiste, widać je na pierwszym zdjęciu. Ja kupowałam w sprawdzonym warzywniaku, a załączone na zdjęciu pomidory kupowałam i robiłam pod koniec września. Wtedy właśnie pokazuje się ta Lima.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-15 18:43:27
    Berlinianka
    To jak nie zapomnę, zrobię suszone z malinowych pomidorów mojej mamy, czy jak one się tam nazywały, ale są właśnie mięsiste, w smaku delikatne, lekko słodkawe
    Komentarz
  • Soso, 2010-02-19 16:20:00
    Soso
    1
    Uwielbiam suszone pomidory, a te wyglądają bosko.
    Na pewno zrobię

    Dzięki za inspirację
  • iloneczka1, 2010-02-20 13:21:55
    iloneczka1
    1
    Jezeli chodzi o pomidory czerwone z wierzchu a w środku zielone, nie wiem czy o nie chodziło, to są to pomidory najzdrowsze. Wygląd bierze się z gazowania ich dwutlenkiem węgla, Nie mówię, że te sklepne tylko gazowanie przechodzą, bo wiadomo, że sie ich nieźle szprycuje, ale gdyby tylko gazowane były, to wręcz polecam (miałam na studiach fizjologię roślin)
    I oczywiście maks punktacja za przepis, co go nigdzie dorwać nie mogłam
  • Berlinianka, 2010-02-26 09:05:07
    Berlinianka
    Zielone w środku? Raczej białe i bez smaku
    Zwykle smarowane są szypułki czymś tam, co przyspiesza czerwienienie pomidora, środek zostaje jaki zostaje
    Dlatego trzeba środki od szypułek wycinać...
    Skąd wiadomo czy były gazowane?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-04 18:56:39
    Berlinianka
    A może zrobić na oliwie z oliwek? Doda smaku
    Moja mam się podnieciła, nie chciała w tym roku siać pomidorów, aż zobaczyła ten przepis.
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-03-04 19:48:22
    Eileen82
    Można spróbować na oliwie z oliwek, ale ja zrezygnowałam właśnie z uwagi na jej smak Wolałam, żeby pomidory nie przeszły tym aromatem. No i sporo idzie tego oleju, więc z oliwą może wyjść troszkę drogo.

    Należy też pamiętać, żeby nie rozgrzewać oleju za mocno, bo pomidorki będą takie "oleiste" w smaku. Jak skwierczą po zalaniu, to znaczy, że olej musi jeszcze ostygnąć i dopiero wtedy kontynuujemy zalewanie słoiczków.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-04 19:53:28
    Berlinianka
    A jakim? Rzepakowym? Bo słonecznikowy to najlepiej na zimno, a mam taki wysokiej jakości, że czuć słonecznik, też by smak zmieniły ^^
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-03-04 20:10:22
    Eileen82
    Ja użyłam oleju kujawskiego, pomidorki wyszły super
    Komentarz
  • Nektaryna, 2010-09-24 16:03:06
    Nektaryna
    1
    Uwielbiam suszone pomidory, często je kupowałam, a w tym tygodniu zrobiłam pierwszy raz sama według powyższego przepisu.

    Są naprawde pyszne to "lato zamknięte w słoiczku"

    Polecam zrobić z gniazd nasiennych sok. Jak kto lubi na ostro z pieprzem solą i chilli (ja za chilli nie przepadam więc tylko pieprz i sól), natomiast niektórzy lubią na słodko czyli wtedy dodają cukier lub miód. Bazili suszonej nie polecam dawać do soku mi raz jakoś dziwnie wpadła w gardło ale jak ktoś ma świeże listki to bedą pasować

    Do słoików czosnek można dać zmiazdzony zamiast pokrojony w plasterki, chociaż w plasterki ładnie się prezentuje, a ja lubie dać komuś z rodziny słoiczek w prezencie.
  • Eileen82, 2010-09-24 18:45:32
    Eileen82
    Cieszę się, że przepis się przydał Ja z gniazd nasiennych zrobiłam przecier i zawekowałam, teraz używam do zup
    Komentarz
  • Irminusia, 2011-08-01 19:56:19
    Irminusia
    pomidorki wyszly super, kupilam takie jak na zdjeciu Eileen82, pachna bazylia i czosnkiem, sa takie miesiste, nie wyschly na wiór (pilnowalam),ale......... .buuuuuuuuuuuu skórka odziela sie od miązszu :-((((( , trzeba ją zdejmowac i to psuje caly urok. co źle zrobilam ??? POMOCY !!!!! chce je robic nadal, uwielbiam suszone pomidory, moj TŻ tez a tu kiszka :-(((
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe