Suszone pomidory

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-01-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory

Składniki:

  • pomidory (najlepsze będą z małą ilością miąższu, ja użyłam gatunku Lima)
  • czosnek
  • bazylia
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy szypułki. Łyżeczką usuwamy gniazda nasienne (można je później użyć do zupy pomidorowej). Układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach, skórkami do dołu, solimy, pieprzymy i wkładamy do nagrzanego do ok. 80-90 stopni piekarnika (najlepiej ustawić piekarnik na funkcję termoobiegu). Czas suszenia zapewne u każdego będzie wyglądał inaczej, u mnie trwało to około 5 godzin. Jednak w międzyczasie powinno się sprawdzać, gdyż małe pomidorki na pewno ususzą się szybciej i trzeba je wyciągnąć, aby się nie spaliły. Koniecznie należy zostawić uchylony piekarnik podczas suszenia. Właściwie ususzone pomidory powinny zachować swój kolor, być spreżyste, nie mogą być wyschnięte na wiór. Słoiki na pomidory wyparzamy i układamy w nich pomidorki, ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki, bazylię, warstwowo, wypełniając słoik do 3/4. W międzyczasie grzejemy olej, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Gorącym olejem zalewamy pomidorki do pełna, mocno zakręcamy i stawiamy do góry nogami, aby się zassało. Tak przygotowane pomidory można jeść już na drugi dzień jak wystygną, jednak nadają się do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-20 08:12:42
    28nana
    2
    dla mnie bomba
    jakoś nigdy nie chciało mi się robić takich rzeczy ( tym bardziej że w sklepie można kupić podobne ) ale co hand made to hand made

    co jak co...ale ja poczekam z tym daniem aż zacznie się pomidorowy sezon - jakoś teraz pomidory są drogie i niezbyt smaczne ( mimo iż zawsze trzymam swoje na parapecie żeby dojrzały )

    gwiazdki przyznaję za:

    - miłe zaskoczenie i skuszenie na przygotowanie pomidorów home made
    - własne ( apetyczne ) zdjęcia
    - przejrzysty przepis
  • smoccos, 2010-02-15 14:53:42
    smoccos
    1
    Zdjęcie zachęca do robienia i jedzenia .. mniam.
    Zamierzam robić takie weki latem, przepis na pewno wykorzystam. Dodaje o ulubionych
  • irsin, 2010-02-15 16:01:56
    irsin
    0
    Uwielbiam suszone pomidory.
    Dodaje je do pesto, do salatek, i nawet kanapki z nimi jem
  • Berlinianka, 2010-02-15 18:35:20
    Berlinianka
    2
    Martwi mnie tylko, czy takie zdechłe sklepowe, nafaszerowane chemią pomidory się do tego nadają?
    Rozumiem działkowe pomidorki, podlewane gówienkiem

    Ale te białe w środku ze sklepu... szkoda na nie zachodu chyba? Mam rodzinę, która posiada szklarnie z pomidorami, wiem co robią, żeby pomidor szybko ładnie wyglądał z zewnątrz i nie jest to nic zdrowego...

    To ja z tym przepisem zaczekam do lata
  • Berlinianka, 2010-02-15 18:43:27
    Berlinianka
    To jak nie zapomnę, zrobię suszone z malinowych pomidorów mojej mamy, czy jak one się tam nazywały, ale są właśnie mięsiste, w smaku delikatne, lekko słodkawe
    Komentarz
  • Soso, 2010-02-19 16:20:00
    Soso
    1
    Uwielbiam suszone pomidory, a te wyglądają bosko.
    Na pewno zrobię

    Dzięki za inspirację
  • iloneczka1, 2010-02-20 13:21:55
    iloneczka1
    1
    Jezeli chodzi o pomidory czerwone z wierzchu a w środku zielone, nie wiem czy o nie chodziło, to są to pomidory najzdrowsze. Wygląd bierze się z gazowania ich dwutlenkiem węgla, Nie mówię, że te sklepne tylko gazowanie przechodzą, bo wiadomo, że sie ich nieźle szprycuje, ale gdyby tylko gazowane były, to wręcz polecam (miałam na studiach fizjologię roślin)
    I oczywiście maks punktacja za przepis, co go nigdzie dorwać nie mogłam
  • Berlinianka, 2010-02-26 09:05:07
    Berlinianka
    Zielone w środku? Raczej białe i bez smaku
    Zwykle smarowane są szypułki czymś tam, co przyspiesza czerwienienie pomidora, środek zostaje jaki zostaje
    Dlatego trzeba środki od szypułek wycinać...
    Skąd wiadomo czy były gazowane?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-04 18:56:39
    Berlinianka
    A może zrobić na oliwie z oliwek? Doda smaku
    Moja mam się podnieciła, nie chciała w tym roku siać pomidorów, aż zobaczyła ten przepis.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-04 19:53:28
    Berlinianka
    A jakim? Rzepakowym? Bo słonecznikowy to najlepiej na zimno, a mam taki wysokiej jakości, że czuć słonecznik, też by smak zmieniły ^^
    Komentarz
  • Nektaryna, 2010-09-24 16:03:06
    Nektaryna
    1
    Uwielbiam suszone pomidory, często je kupowałam, a w tym tygodniu zrobiłam pierwszy raz sama według powyższego przepisu.

    Są naprawde pyszne to "lato zamknięte w słoiczku"

    Polecam zrobić z gniazd nasiennych sok. Jak kto lubi na ostro z pieprzem solą i chilli (ja za chilli nie przepadam więc tylko pieprz i sól), natomiast niektórzy lubią na słodko czyli wtedy dodają cukier lub miód. Bazili suszonej nie polecam dawać do soku mi raz jakoś dziwnie wpadła w gardło ale jak ktoś ma świeże listki to bedą pasować

    Do słoików czosnek można dać zmiazdzony zamiast pokrojony w plasterki, chociaż w plasterki ładnie się prezentuje, a ja lubie dać komuś z rodziny słoiczek w prezencie.
  • Irminusia, 2011-08-01 19:56:19
    Irminusia
    pomidorki wyszly super, kupilam takie jak na zdjeciu Eileen82, pachna bazylia i czosnkiem, sa takie miesiste, nie wyschly na wiór (pilnowalam),ale......... .buuuuuuuuuuuu skórka odziela sie od miązszu :-((((( , trzeba ją zdejmowac i to psuje caly urok. co źle zrobilam ??? POMOCY !!!!! chce je robic nadal, uwielbiam suszone pomidory, moj TŻ tez a tu kiszka :-(((
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką