Flan migdałowy z syropem klonowym

autor: , kategoria: inne desery, dieta South Beach, kuchnia meksykańska , dodano: 2010-01-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Flan migdałowy z syropem klonowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Flan migdałowy z syropem klonowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Flan migdałowy z syropem klonowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Flan migdałowy z syropem klonowym

Składniki:

Przygotowanie:

W małym garnuszku mieszamy mleko zagęszczone ze zwykłym i podgrzewamy na małym ogniu aż będzie gorące, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy jajko z substytutem cukru oraz olejkami, powoli dolewamy gorące mleko, ciągle ubijając mikserem. Powstałą masę wlewamy do małego naczynka żaroodpornego, lub do małych, żaroodpornych miseczek. Umieszczamy je w formie do pieczenia, którą wypełniamy wodą, tak aby naczynie z flanem było zanurzone do połowy wysokości. Blachę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni C, na około 25 minut. Nie należy się przejmować rzadką konsystencją, gdyż masa zetnie się w piekarniku i przybierze formę podobną do budyniu. Po upieczeniu studzić w formie, a następnie włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie delikatnie oddzielamy nożem deser od brzegów naczynia i odwracając je do góry dnem, wykładamy flan na talerz. Całość polewamy niewielką ilością syropu klonowego i posypujemy prażonymi migdałami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe