Tarator – chłodnik bułgarski

autor: , kategoria: zupy, kuchnia bałkańska , dodano: 2009-10-29
  • Tarator – chłodnik bułgarski

Składniki:

Przygotowanie:

Ogórek umyć, obrać i pokroić w wąskie cienkie paski. Orzechy wyłuskać z łupin i grubo posiekać. Szczypior i cząber umyć i posiekać. Czosnek zmiażdżyć ze szczyptą soli, wlać jogurt i olej, roztrzepać, dodać ogórek, orzechy i szczypior i cząber. Przyprawić pieprzem, cukrem, sosem sojowym i – jeśli trzeba – solą. Chłodnik schłodzić i najlepiej podawać w glinianych miseczkach.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-27 14:05:58
    anka_bunio
    Przepis - jak widzę - na dość klasyczny tarator. Zwyczajowo stosuje się zsiadłe mleko, ale wiem, że w dzisiejszych czasach uzyskanie takiego może stanowić niemały problem.
    Chłodniczek jest lekki (użyłam jogurtu 0%), dlatego świetnie nadaje się zarówno jako przystawka do czegoś konkretniejszego, jak i zupa na dietę. Pyszna kuchnia bałkańska - to, co lubię najbardziej
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-27 14:18:02
    anka_bunio
    -1
    Oczywiście ocena >>>

    I szkoda, że nie wypróbowałam podczas tegorocznych letnich upałów

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe