Sałatka śledziowa - pikantna

autor: , kategoria: sałatki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-01-20
  • Sałatka śledziowa - pikantna

Składniki:

Przygotowanie:

Wymyśliłam tę sałatkę na ostatnią Wigilię Bożego Narodzenia - miałam już dość zwykłych śledzi w oleju, z cebulą. - Smakowała wszystkim :)
Teraz znów za mną "chodzi" i chyba zrobię ją niedługo...

Filety śledziowe (takie na wagę lub w kubełkach - w żadnym wypadku z tacki, bo są już inaczej przyprawione i trochę za miękkie) wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie.
Przygotować marynatę: wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić i przecedzić.
Namoczone filety odcedzić i zalać ostudzoną marynatą. Marynata musi być najwyżej letnia – nie może być ciepła, ani gorąca! – bo filety się rozpadną! – Odstawić w chłodne miejsce, na minimum kilka godzin (może być nawet na 12-24 godzin).
Filety odsączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę – trochę większą, niż ziarna kukurydzy.
Ogórki i cebulę pokroić w średnią kostkę, mniej więcej wielkości ziaren kukurydzy. Dodać kukurydzę, osączoną z zalewy. Dodać majonez – 2-4 łyżek oraz musztardę prowansalską – 1-3 łyżeczek – ilość zależna od naszych upodobań smakowych. Jeśli lubimy ostrzejszy smak, dodajemy więcej.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Kiciolda, 2010-01-20 11:48:27
    Kiciolda
    Nie ma możliwości dzielenia przepisu na fazy przygotowania, więc dodam, że składniki marynaty zaczynają się od octu - wszystko poniżej "idzie" do marynaty.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe